25.studenog diljem svijeta obilježava se Međunarodni dan borbe protiv nasilja prema ženama. Ujedno, to je Dan kada započinje globalna kampanja pod nazivom „16 dana aktivizma protiv nasilja prema ženama“ koja završava 10. prosinca, upravo na Međunarodni dan ljudskih prava, čime se ističe da je nasilje prema ženama grubo kršenje temeljnih ljudskih prava.

S ciljem senzibilizacije građana o važnosti   nulte tolerancije prema nasilju nad ženama, Ministarstvo unutarnjih poslova, uz podršku Pravobraniteljice za ravnopravnost spolova i drugih partnera, koji su se aktivno uključili u projekt „Lily“,  izradilo je novi spot primarno usmjeren na senzibilizaciju osoba muškoga spola. ( https://youtu.be/pYuBEARaLSk )

Pogotovo sada, u vrijeme pandemije uzrokovane virusom COVID-19, osobe u bračnim i partnerskim zajednicama provode više vremena u svojim domovima, što potencijalno u nefunkcionalnim odnosima može rezultirati nasilnim ponašanjem.  Cilj nam je  da kroz poruke ovoga spota,  potaknemo sve na promišljanje o važnosti skladnih odnosa, ljubavi i tolerancije.

Proglašeno stanje epidemije uzrokovane koronavirusom i uvođenje niza promjena u našim svakodnevnim životima povećava rizik da u situacijama narušene obiteljske dinamike dođe do eskalacije nasilja i to posebice prema ranjivim članovima obitelji kao što su djeca, osobe starije životne dobi i osobe s invaliditetom.  Ovim spotom, posebice pozivamo sve osobe muškog spola da preuzmu model maskuliniteta koji je rodno prikladan i koji isključuje sve oblike nasilnog ponašanja. To je ujedno i poziv da se radi na zdravijim odnosima u,  i,  prema društvu i sebi samima, posljedično s boljim odnosima prema ženama i unutar obitelji.

Statistički podaci ukazuju da je u prvih deset mjeseci ove godine zabilježen 14,85% manji broj počinitelja prekršaja iz članka 10. Zakona o zaštiti od nasilja u obitelji, odnosno ukupno 7.024 počinitelja, što je za 1.225 počinitelja manje u odnosu na isto razdoblje 2019. godine.

U prvih deset mjeseci ove godine evidentirano je  i procesuirano 1.308 kaznenih djela Nasilja u obitelji što je za 46,1% više u odnosu na isto razdoblje prethodne godine, kada je zabilježeno 895 kaznenih djela. Tijekom ove godine ubijeno je 16 žena od kojih su sedmero žena usmrtili njihovi intimni partneri.

Nasilje je društveni problem, stoga  prekinimo šutnju  i djelujmo svi zajedno  na pozitivne  promjene u društvu, temeljene na rodnoj jednakosti, međusobnom uvažavanju, ljubavi i suosjećanju…

„Gajba“  je obitelj,

mjesto ljubavi i mira,

ne uzrok problema radi kojeg nekog diraš.

Psuješ, vrijeđaš, tučeš, maltretiraš,

sve na dobro se mijenja, kad postupke korigiraš.