web1Udruga S.O.S. Virovitica u suradnji s Policijskom upravom Virovitičko-podravske županije, obilježila je javnom akcijom Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama*. Akcija prilikom koje je građanima podijeljen promotivni materijal te informacije o načinima prevencije i borbe protiv nasilja nad ženama održana je 25.11.2015. godine ispred Gradske knjižnice i čitaonice Virovitica u vremenu od 10.00 do 12.00 sati. Svoju podršku kroz sudjelovanje na akciji dali su i predstavnici/ce Povjerenstva za ravnopravnost spolova Virovitičko-podravske županije te Županijskog tima za prevenciju i suzbijanje obiteljskog nasilja i nasilja nad ženama i Pročelnik za društvene djelatnosti grada Virovitice Alen Bjelica.web2

Udruga S.O.S. Virovitica u suradnji s Policijskom upravom Virovitičko-podravske županije, obilježila je javnom akcijom Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama*. Akcija prilikom koje je građanima podijeljen promotivni materijal te informacije o načinima prevencije i borbe protiv nasilja nad ženama održana je 25.11.2015. godine ispred Gradske knjižnice i čitaonice Virovitica u vremenu od 10.00 do 12.00 sati. Svoju podršku kroz sudjelovanje na akciji dali su i predstavnici/ce Povjerenstva za ravnopravnost spolova Virovitičko-podravske županije te Županijskog tima za prevenciju i suzbijanje obiteljskog nasilja i nasilja nad ženama i Pročelnik za društvene djelatnosti grada Virovitice Alen Bjelica.

Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama početak je kampanje ”16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama” kojom se nastoji osvijestiti šira javnost o prevenciji i suzbijanju svih oblika nasilja, a posebice rodno uvjetovanog nasilja, iskazati solidarnost prema svim ženama žrtvama nasilja širom svijeta te ukazati na važnost uključivanja relevantnih dionika na svim razinama radi dosljedne implementacije mehanizama u sprječavanju nasilja nad ženama kao jednog od oblika kršenja ljudskih prava. Globalna kampanja protiv nasilja nad ženama obilježava se različitim aktivnostima u preko 100 svjetskih država u čiju provedbu je uključeno preko 2000 organizacija, a završava 10. prosinca na Međunarodni dan ljudskih prava.

Prema istraživanju o nasilju nad ženama iz 2014. godine kojeg je provela Agencija Europske unije za temeljna prava (FRA) u kojem je sudjelovalo više od 42.000 žena, dobiveni podaci su zabrinjavajući te ukazuju na to da je jedna od tri žene s područja Europske unije doživjela neku vrstu fizičkog, seksualnog ili psihičkog nasilja. Što se tiče ostatka svijeta, podaci iz Kanade govore kako je svaka deseta žena žrtva nasilja svoga partnera, u SAD-u svaka šesta, dok je u Hrvatskoj svakih 15 minuta fizički zlostavljana jedna žena. Navedeni podaci su djelomično točni te zapravo predstavljaju umanjenu brojku od stvarno počinjenih nasilnih radnji spram žena iz razloga što se još uvijek većina žena žrtava nasilja ne odlučuje prijaviti nasilje i nasilnika najčešće iz straha veće eskalacije nasilja, ekonomske ovisnosti, niske razine samopouzdanja, ne vjerovanja u institucije, viktimizacije i slično.

Kontinuirani rad na senzibilizaciji javnosti o nasilju nad ženama bitan je aspekt cjelokupnog djelovanja u borbi protiv nasilja nad ženama s ciljem pomoći i podrške ženama koje su izložene nasilju. Putem javnih aktivnosti i kampanja nastoji se osvijestiti i činjenica kako je nasilje nad ženama značajan društveni problem te ukoliko želimo pridonijeti njegovom rješavanju nužno je promijeniti neke stavove i predrasude društva u cjelini.

*Međunarodni dan protiv nasilja nad ženama obilježava se 25. 11. odlukom Ujedinjenih naroda od 1999. godine u znak sjećanja i pijeteta prema sestrama Mirabel, koje je 25.11.1960. godine dao ubiti Dominikanski diktator Rafael Trujillo radi njihovog aktivizma i borbe za demokraciju i ljudska prava.