Udruga S.O.S. Virovitica sa svojim priručnikom za mlade o nenasilju i toleranciji „Eduka“ nominirana je za nagradu „Žuti okvir“ koju dodjeljuje National Geographic Hrvatska za održivi razvoj, znanost i obrazovanje. Nagrada će se uručiti svim pojedincima, tvrtkama i institucijama koje najviše  u Hrvatskoj pridonose održivosti. Nominirani smo u kategoriji 16: Mir i pravda/Snažne institucije kojoj je cilj posvećen promicanju mirnih i uključivih društava za održivi razvoj, pružanju pristupa pravdi za sve i izgradnji učinkovitih, odgovornih institucija na svim razinama.

 

Naime, riječ je o dugoročnom projektu „Žuti okvir“ za održivi razvoj, znanost i obrazovanje kojem je cilj promoviranje i vrednovanje djelatnosti povezanih s održivim razvojem, zaštitom okoliša, znanošću i obrazovanjem. „Moto National Geographica glasi ‘Nadahnjujemo ljude da se skrbe o svom planetu’, a Ujedinjeni narodi utvrdili su 17 ciljeva održivog razvoja koji će osigurati opstanak i planeta Zemlje i ljudske civilizacije. To su poticaji koji su pokrenuli akciju „žuti tepih“! Za razliku od „crvenog tepiha“, kojim kroče znamenite i popularne osobe iz svijeta estrade, sporta, politike, žutim će tepihom kročiti osobe iz domena znanosti, obrazovanja, gospodarstva, svakodnevnog života i aktivnosti, osobe koje možda nisu poznate, koje možda nisu slavne, ali nedvojbeno zaslužuju biti jer svojim radom i postignućima pridonose napretku i održivosti planeta i naše uljudbe. Zbog toga je utemeljena godišnja nagrada „Žuti okvir“ kojom će se odavati priznanja pojedincima, timovima, tvrtkama, institucijama, organizacijama, udrugama, amaterima i profesionalcima koji su znakovito pridonijeli u jednom od 17 ciljeva održivog razvoja.

Dodjela nagrade „Žuti okvir“ održava u srijedu, 11. prosinca, s početkom u 19 sati u Hrvatskom glazbenom zavodu u Zagrebu