web1U Srednjoj školi Stjepana Sulimanca u Pitomači je 28.04.2015. godine prof. dr. sc. Josip Janković održao predavanje na temu ”Odgovorno roditeljstvo”. Predavanje je organizirano u sklopu projekta ”Djeca svojih postupaka” kojeg provodi Udruga S.O.S Virovitica u partnerstvu s Centrom za socijalnu skrb Virovitica. 

 

web2

U Srednjoj školi Stjepana Sulimanca u Pitomači je 28.04.2015. godine prof. dr. sc. Josip Janković održao predavanje na temu ”Odgovorno roditeljstvo”. Predavanje je organizirano u sklopu projekta ”Djeca svojih postupaka” kojeg provodi Udruga S.O.S Virovitica u partnerstvu s Centrom za socijalnu skrb Virovitica. Projekt je financiran od strane Ministarstva socijalne politike i mladih i cilj mu je izgradnja kulture nenasilja poticanjem pozitivnih oblika ponašanja kod djece i mladih te jačanje kompetencija za odgovorno roditeljstvo u Virovitičko-podravskoj županiji.

Zanimljivo i poučno predavanje rezultat je dugogodišnjeg rada i istraživanja prof. dr. sc. Josipa Jankovića u području odgojnih i razvojnih procesa s fokusom na modele roditeljskih pristupa te funkcioniranje, razvijanje i djelovanje obiteljskih zajednica. Bavljenje s dječjom psihologijom kao i tumačenjem iste, ogleda se u Malim kreativnim socijalizacijskim skupinama, pristupu kojeg je kreirao prof. dr. sc. Janković i koji je namijenjen prevenciji poremećaja u ponašanju i psihičkom funkcioniranju djece i mladih.

Svrha izlaganja prof. dr. sc. Jankovića na temu ”Odgovorno roditeljstvo” bila je prisutnima prenijeti iskustva i znanja vezana za postizanje odgovornog roditeljstva kako bi se roditeljski poziv odvijao s najboljim posljedicama po djecu, ali i po roditelje. Što sve treba poduzeti prije postanka roditeljem te koji su uvjeti ostvarivanja odgovornog roditeljstva, prof. dr. sc. Janković vidi u planiranju i poznavanju spoznaje o roditeljstvu. Prof. dr. sc. Janković Ističe kako se roditeljstvo treba planirati, a edukacijom o spektrima roditeljstva se postiže teorijska razina koja će se potom implementirati kroz praktični, svakodnevni dio odgoja djeteta. Uz planiranje roditeljstva bitan čimbenik je i kvaliteta braka i odnosa unutar njega pošto partnersko neslaganje ne pridonosi kvalitetnijem roditeljstvu i ne može biti njegov temelj. Kroz izlaganje na predavanju, prisutni su se upoznali s različitim stilovima roditeljstva, roditeljskim kompetencijama, fazama odrastanja, komunikacijskim vještinama te metodama odgoja koje polučuju pozitivne rezultate. Predavanjem je naglašena potreba za educiranjem i informiranjem roditelja o vještinama roditeljstva kako bi što spremniji mogli pristupiti odgoju uz potpunije i jasnije shvaćanje potreba djeteta. Prof. dr. sc. Janković predavanje je završio porukom kako je iznimno bitno djetetu posvećivati pažnju, fizičkim kontaktom i razmjenom osjećaja s namjerom stvaranja uzajamnih veza između roditelja i djeteta te poručio svima da je najvažnija stvar u odgoju  istinska i bezuvjetna ljubav prema djetetu.