hiv

01.12. obilježava se kao Svjetski dan borbe protiv AIDS-a od 1988. godine na inicijativu Svjetske zdravstvene organizacije (WHU). Raznim aktivnostima i kampanjama u gotovo svim državama svijeta usmjerava se pažnja na podizanje svijesti šire javnosti o uzrocima, posljedicama i načinima prijenosa HIV- a i AIDS-a. Ukazuje se i na važnost pružanja pomoći, potpore i razumijevanje za sve oboljele kao i članove njihovih obitelji, ali i na potrebu razvijanja novih obrazovnih i preventivnih mjera.hiv

01.12. obilježava se kao Svjetski dan borbe protiv AIDS-a od 1988. godine na inicijativu Svjetske zdravstvene organizacije (WHU). Raznim aktivnostima i kampanjama u gotovo svim državama svijeta usmjerava se pažnja na podizanje svijesti šire javnosti o uzrocima, posljedicama i načinima prijenosa HIV- a i AIDS-a. Ukazuje se i na važnost pružanja pomoći, potpore i razumijevanje za sve oboljele kao i članove njihovih obitelji, ali i na potrebu razvijanja novih obrazovnih i preventivnih mjera.

U svijetu je prema procjenama Svjetske zdravstvene organizacija 2013. godine bilo 35 milijuna osoba zaraženo HIV-om. U razdoblju od 2005.-2014. godine prosječno se bilježi 21 slučajeva AIDS-a na godinu, a godišnji broj prijava slučajeva oboljenja i smrti od AIDS-a je razmjerno nizak, stabilan i u blagom padu, što je najvećim dijelom zahvaljujući antiretrovirusnoj terapiji koja je u Hrvatskoj od 1997./1998. godine dostupna i besplatna za sve kojima je liječenje potrebno.

U Hrvatskoj prvi evidentirani slučaj bio je 1985. godine, a do kraja 2014. godine evidentirano je ukupno 1208 osoba kojima je dijagnosticirana HIV infekcija, od čega je 441 oboljelih. U istom razdoblju umrlo je 212 osoba zaraženih HIV-om. U 2014. godini zabilježene su 92 oboljele osobe, što je za 5 osoba više nego u prethodnoj 2013. godini.

Obilježavanje Svjetskog dana borbe protiv AIDS-a karakteristično je i prepoznatljivo po nošenju crvene vrpce koja je s vremenom postala međunarodni simbol svijesti te je ujedno znak solidarnosti svim diskriminiranim oboljelim osobama i obilježje spomena na sve umrle od HIV/AIDS-a.

S.O.S.Virovitica je kroz svoje projekte i aktivnosti s mladima radila na njihovom odgovornom spolnom ponašanju s ciljem prevencije i zaštite reproduktivnog zdravlja te time doprinijela globalnoj borbi i smanjenju broja oboljelih.

Važno je istaknuti kako se o ovom problemu treba informirati i govoriti ne samo u terminu obilježavanja Svjetskog dana borbe protiv AIDS-a, jer informacijama i znanjima utječemo na sprječavanje nepotrebnih predrasuda i diskriminacija. Uz navedeno svakako treba utjecati i na testiranje, jer pravovremenim otkrivanjem bolesti te korištenjem lijekova osoba može nastaviti živjeti ispunjenim životom, ne gubeći na njegovoj kvaliteti te dočekati punu starost.