U četvrtak 29. travnja 2010. u Gradskoj knjižnici i čitaonici Virovitica održano je predstavljanje „Vodiča kroz pravo na život bez nasilja“ Udruge S.O.S. telefon – POZIV U POMOĆ, koja ove godine slavi 10 godina rada. Vodič su predstavile autorice Desa Kolesarić, predsjednica Udruge i Ines Hečimović, sudska savjetnica u Općinskom sudu u Virovitici i volonterka Udruge S.O.S. Na predstavljanju je sudjelovala i Jasminka Lovretić, sudska savjetnica u Prekršajnom sudu u Virovitici.


Predsjednica Udruge nazočne je upoznala s radom i aktivnostima Udruge kroz 10 godina postojanja te razlozima nastanka Vodiča. Istaknula je kako je ideja za Vodič došla kroz dugogodišnje iskustvo rada sa ženama žrtvama nasilja, koje su često zbunjene i  ne razumiju koja su im zakonska i institucionalna prava i mogućnosti.

Ines Hečimović, sudska savjetnica u Općinskom sudu, volonterka Udruge i koautorica Vodiča  podijelila je s nazočnima svoja iskustva  rada sa ženama žrtvama nasilja na S.O.S. telefonu. Istaknula je kako postoje brojni razlozi zašto žene ostaju s nasilnicima (ekonomska zavisnost, tradicionalan odgoj), ali jedan od razloga je i taj što žene ne znaju što sve poduzeti kako bi izašle iz nasilničkog okruženja. Zato im izvrsno može poslužiti spomenuti Vodič.

Sudska savjetnica u prekršajnom sudu u Virovitici, Jasminka Lovretić, osim što je iznijela podatke iz prakse koji se odnose na nasilje nad ženama, dala je i svoj osvrt na Vodič. Rekla je kako Vodič pruža jednostavan i razumljiv pregled zakonodavstva Hrvatske koje se odnosi na zaštitu žena žrtava nasilja.