za web1U prostorijama centra za socijalnu skrb Virovitica 26.02.2015. godine održano je predstavljanje novog Zakona o udrugama, organiziranog u sklopu programa E-misija.

za web2U prostorijama centra za socijalnu skrb Virovitica 26.02.2015. godine održano je predstavljanje novog Zakona o udrugama, organiziranog u sklopu programa E-misija.

Cilj predstavljanja Zakona o udrugama bio je omogućiti svim zainteresiranim udrugama i njihovim predstavnicima/cama razumijevanje istog uz mogućnost informiranja o novostima koje sadrži novi Zakon te o izmjenama i promjenama koje su njime pretpostavljene.

Informiranjem i pojašnjavanjem članaka Zakona prisutnima su se približile stavke koje su određene i  tražene novim Zakonom, a koje donose promjene u svakodnevno poslovanje i djelovanje udruga. Uz predstavljanje samog Zakona, predstavnici udruga su ovom prilikom dobili odgovore na sva pitanja i nedoumice vezane za implementaciju sadržaja Zakona. Neke novosti i bitne izmjene koje su određene novim Zakonom odnose se na; utvrđivanje načela djelovanja udruge, odredbe o nazivu udruge, izboru i opozivu likvidatora udruge, proširen sadržaj statuta, promjene vezane uz Registar udruga, gospodarske djelatnosti udruga te mnoge druge odredbe novog Zakona. Sve novine Zakona nužno je uskladiti statutom, a krajnji rok za tražene izmjene je 01.10.2015. godine. Pojašnjavanjem i tumačenjem članaka Zakona predstavnicima/cama udruga olakšano je razumijevanje, a time svakako  usklađivanje i prilagodba s novim izmjenama.

Program e-misija je dio cjelovitog Programa regionalnog razvoja civilnoga društva i lokalnih zajednica u Republici Hrvatskoj kojeg zajednički provode organizacije: Centar za civilne inicijative, IKS-Udruga za promicanje informatike, kulture i suživota, Savez za pravedno društvo i S.O.S. Virovitica u partnerstvu i uz financijsku podršku Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva.