2Predstavnica Udruge S.O.S. Virovitica sudjelovala je u srijedu, 02.07.2014. na predstavljanju novog fonda za financiranje rada organizacija civilnog društva koji će se financirati u okviru Fondova EGP-a i Kraljevine Norveške. Fond su predstavili Erik Frimannslund Brede iz Veleposlanstva Kraljevine Norveške u RH, Michaela Lednova iz Ureda za financijske mehanizme Bruxelles, Lillian Solheim iz Norveškog Helsinškog odbora i Cvjetana Plavša Matić iz Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva.

1Predstavnica Udruge S.O.S. Virovitica sudjelovala je u srijedu, 02.07.2014. na predstavljanju novog fonda za financiranje rada organizacija civilnog društva koji će se financirati u okviru Fondova EGP-a i Kraljevine Norveške. Fond su predstavili Erik Frimannslund Brede iz Veleposlanstva Kraljevine Norveške u RH, Michaela Lednova iz Ureda za financijske mehanizme Bruxelles, Lillian Solheim iz Norveškog Helsinškog odbora i Cvjetana Plavša Matić iz Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva.

Od 1994. godine Kraljevina Norveška, Kneževina Lihtenštajn i Island financiraju projekte u zemljama članicama Europskog gospodarskog prostora, kako bi se smanjile socijalne i ekonomske razlike unutar Zajednice, te ojačala bilateralna suradnju između zemalja članica. Hrvatska je šesnaesta zemlja članica Europske unije kojoj je omogućen pristup navedenom fondu.

Za financiranje projekata organizacija civilnog društva osiguran je iznos od 1,3 milijuna Eura, a natječaji će biti raspisivani u nekoliko tematskih područja:

  1. Solidarnost i društveni kapital u lokalnoj zajednici,
  2. Modeli i mehanizmi za ulaganje u održivost OCD-a koje se bave ljudskim pravima i zagovaranjem,
  3. Demokratizacija i razvoj civilnoga društva,
  4. Podrška inovativnim inicijativama za djecu i mlade u lokalnim zajednicama,
  5. Zajedno za bolje – društvena uključenost Roma u Hrvatskoj

 

Nacionalna zaklada za razvoj civilnoga društva akreditirana je za provedbeno tijelo fonda EGP/NF u Hrvatskoj za područje civilnoga društva, a prvi natječaj će biti objavljen već 18. kolovoza 2014.

Sve informacije o ovim fondovima biti će dostupne na web stranici Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva.