web

U prostoru Knjižnice i čitaonice Pitomača 24.03.2015. godine održano je predstavljanje Zakona o udrugama organiziranog u sklopu programa E-misija*.web

U prostoru Knjižnice i čitaonice Pitomača 24.03.2015. godine održano je predstavljanje Zakona o udrugama organiziranog u sklopu programa E-misija*.

Predstavljanjem Zakona o udrugama prisutnima se omogućilo razumijevanje i informiranje o novostima i izmjenama koje su sadržane u novom Zakonu o udrugama.

Tumačenjem članaka Zakona pobliže su se pojasnile stavke koje donose promjene u ustroj udruga te u svakodnevno poslovanje i djelovanje. Uz predstavljanje samog Zakona, predstavnici udruga su ovom prilikom dobili odgovore na pitanja i nedoumice vezane za implementaciju sadržaja Zakona. Predstavljene su izmjene i novosti određene novim Zakonom, a odnose se na osnivanje i osnivače udruga, odredbe vezane za tijela udruge te upravljanje udrugom, promjene i utvrđivanje načela djelovanja udruge, odredbe o nazivu udruge, izboru i opozivu likvidatora udruge, promjene vezane uz Registar udruga, gospodarske djelatnosti udruga te ostale nove odredbe Zakona. Pošto je krajnji rok za izmjene i usklađivanje statuta udruga 01.10.2015. godine., predstavljanjem i pojašnjavanjem članaka Zakona predstavnicima udruga olakšat će se naredna prilagodba sukladna novom Zakonu o udrugama.

*Program e-misija je dio cjelovitog Programa regionalnog razvoja civilnoga društva i lokalnih zajednica u Republici Hrvatskoj kojeg zajednički provode organizacije: Centar za civilne inicijative, IKS-Udruga za promicanje informatike, kulture i suživota, Savez za pravedno društvo i S.O.S. Virovitica u partnerstvu i uz financijsku podršku Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva.