Dana 02.09.2021. godine s početkom u 10 sati, predstavnica Udruge S.O.S Virovitica Desa Kolesarić održala je za korisnike/ce Dnevnog boravka Crvenog križa Virovitica predavanje pod nazivom „Informiranje osoba starije životne dobi o njihovim pravim i mogućnostima ostvarivanja istih“.

Na predavanju  se  govorilo o važnosti dobrog informiranja o svim vrstama prava, kao i o tome kako je važno zatražiti podršku u ostvarivanja istih od različitih institucija i udruga koje pružaju korisne i praktične informacije. Istaknuta je mogućnost dobivanja nekih vrsta pomoći i informacija koje mogu ostvariti u okviru udruge S.O.S. Virovitica. Stavljen je poseban naglasak na obraćanje velike pozornosti prilikom potpisivanja različitih vrsta ugovora s naglaskom na potpisivanje ugovora o dosmrtnom i doživotnom uzdržavanju. Potpisivanje ugovora nikada nije i ne smije biti hitan i ishitren postupak već uvijek treba osoba uzeti dovoljno vremena da prouči ugovor i zatraži pomoć i konzultaciju prije samog potpisivanja. Korisnici su upoznati i sa konceptom ljudskih prava i zakonodavnim okvirom R.H. kroz koja ostvaruju sva svoja prava pa tako i ljudska prava. Govorilo se o rasprostranjenosti nasilja nad osobama starije životne dobi i zanemarivanju njihovih potreba kao i preprekama koje se javljaju prilikom prijavljivanja i reagiranja na iste.

Pored informacije o ustanovama  u kojima mogu ostvarivati neka od prava, korisnici su informirani o  institutu osobe od povjerenja i pružanju  pratnje osobe od povjerenja   u okviru udruge S.O.S. Virovitica. Svrha usluge osobe od povjerenja je pružanje emocionalne podrške, pružanje korisnih informacija o tome što mogu očekivati tijekom poduzimanja određenih radnji i koja su njihova prava kao žrtve ili svjedoka u postupku.

Korisnici dnevnog boravka crvenog kriza Virovitica aktivno su sudjelovali i postavljali pitanja tijekom i nakon provođenja predavanja.

Predavanje je održano u sklopu projekta „KOCKICA VEDRINE“ koji provodi Dnevni boravak Crvenog križa Virovitica, a financira ga Ministarstvo rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike, grad Virovitica i općine Gradina, Lukač i Špišić Bukovica. Program traje 24 mjeseca

.