web2

U Gradskoj knjižnici i čitaonici Virovitica 19.02.2015. godine održano je predavanje prof. dr. sc. Josipa Jankovića na temu ”Odgovorno roditeljstvo” u sklopu projekta ”Djeca svojih postupaka” kojeg provodi Udruga S.O.S Virovitica u partnerstvu s Centrom za socijalnu skrb Virovitica, a financira ga Ministarstvo socijalne politike i mladih. Cilj projekta je izgradnja kulture nenasilja poticanjem pozitivnih oblika ponašanja kod djece i mladih te jačanje kompetencija za odgovorno roditeljstvo u Virovitičko-podravskoj županiji.web1

U Gradskoj knjižnici i čitaonici Virovitica 19.02.2015. godine održano je predavanje prof. dr. sc. Josipa Jankovića na temu ”Odgovorno roditeljstvo” u sklopu projekta ”Djeca svojih postupaka” kojeg provodi Udruga S.O.S Virovitica u partnerstvu s Centrom za socijalnu skrb Virovitica, a financira ga Ministarstvo socijalne politike i mladih. Cilj projekta je izgradnja kulture nenasilja poticanjem pozitivnih oblika ponašanja kod djece i mladih te jačanje kompetencija za odgovorno roditeljstvo u Virovitičko-podravskoj županiji.

Dugogodišnji rad prof. dr. sc. Jankovića obilježen je istraživanjem i tumačenjem dječje psihologije, roditeljstva i svih čimbenika koji utječu na razvojni i odgojni proces te je autor Malih kreativnih socijalizacijskih skupina namijenjenih prevenciji poremećaja u ponašanju i psihičkom funkcioniranju djece i mladih.

Namjera predavanja bila je istaknuti, upozoriti i progovoriti o elementima nužnima za razvoj uspješnog roditeljstva, kao i o preduvjetima čije ispunjavanje olakšava odgojni put roditelja. Polazeći o tvrdnje kako je roditeljstvo najveći poziv u životu čovjeka, postavlja se pitanje koliko se uopće roditelji intelektualno i psihički pripremaju za navedenu ulogu. Prof. dr. sc. Janković napominje da roditelji koji odgajanjem nastoje kreirati uspješnog, izbalansiranog, zdravog i sretnog čovjeka, prethodno trebaju educirati sebe o osnovnim mehanizmima roditeljstva. Produbljivanjem znanja i informiranjem o metodama poput pristupa djetetu, potrebama djeteta, komunikacijskim vještinama, stilovima roditeljstva, roditelji postižu kompetencije koje će im u konačnici omogućiti jednostavniji i efikasniji odgoj djeteta u svim fazama odrastanja. Upravo u današnjem izoliranom i otuđenom društvu koje je plod svjetskih promjena, roditelji trebaju energičnije pristupiti roditeljstvu te posvetiti više pažnje, osjećaja i fizičkog kontakta u odgoju s ciljem razvijanja bliskosti i povezanosti sa svojim djetetom. Profesor je predavanje zaključio u nadi kako će potencijalni budući, ali i postojeći roditelji svoj najveći životni poziv shvatiti ozbiljno i uz nužno informiranje i educiranje pripremiti svoje obiteljske zajednice za provođenje odgovornog roditeljstva.

U narednom periodu planirana su predavanja i u Orahovici, Slatini i Pitomači.

Predavanje je uvršteno i u službeni program obilježavanja 8. Tjedna psihologije koji se odvija od 16.-22.02.2015.g.