web1Profesor dr. sc. Josip Janković, psiholog i sociolog s dugogodišnjim iskustvom održao je u Gradskoj knjižnici i čitaonici u Slatini 21.05.2015. godine posljednje predavanje iz ciklusu na temu ”Odgovorno roditeljstvo” u organizaciji udruge S.O.S. Virovitica. Predavanjem organiziranim u sklopu projekta ”Djeca svojih postupaka”* prisutni su upoznati s tematikom koja se često uzima podrazumijevajuće i olako, a to je roditeljstvo. web2

Profesor dr. sc. Josip Janković, psiholog i sociolog s dugogodišnjim iskustvom održao je u Gradskoj knjižnici i čitaonici u Slatini 21.05.2015. godine posljednje predavanje iz ciklusu na temu ”Odgovorno roditeljstvo” u organizaciji udruge S.O.S. Virovitica. Predavanjem organiziranim u sklopu projekta ”Djeca svojih postupaka”* prisutni su upoznati s tematikom koja se često uzima podrazumijevajuće i olako, a to je roditeljstvo. Profesor je svojim izlaganjem istaknuo važnost informiranja i učenja kojim roditelji pripremljeniji pristupaju odgojnom procesu. Roditeljski pristupi svakako su jedan od odlučujućih elementa u odgoju te je stoga bitno primjenjivati metode kojima se postižu pozitivni odgojni obrasci. Naglašena je potreba poticanja mladih parova da se prije osnivanja obitelji educiraju i savjetuju sa stručnjacima kako bi se što bolje pripremili za nove uloge od velikog značaja. Spoznajom o roditeljstvu omogućava se implementacija svih komponenata koje uključuju razne stilove roditeljstva, faze u odrastanju, komunikacijske vještine te ostale teorijske pristupe kojima se unaprjeđuju roditeljske kompetencije. Uz isticanje nužne edukacije koje osigurava pripremljenost roditelja za izazove koje donosi odgoj, svakako treba imati na umu kako je to dio odgojnog puta u kojem je s djecom nužno imati blizak odnos, razmjenjivati osjećaje i posvećivati ima pažnju kako bi stvorili odnos temeljen na povjerenju i ljubavi.

Predavanjima na temu ”Odgovorno roditeljstvo” u Virovitici, Orahovici, Pitomači i Slatini završen je ciklus od četiri predavanja kojima se upoznalo građane s područja Virovitičko-podravske županije o čimbenicima čije je poznavanje i provođenje u praktičnom odgojnom procesu put ka uspješnom roditeljstvu. Oduševljenje i brojnost prisutnih na predavanjima pokazatelj su zanimljive tematike kao i predavača te su potvrda važnosti i potreba stanovnika s područja županije za educiranjem i informiranjem na temu odgoja i roditeljstva.

 

*Projekt ”Djeca svojih postupaka” provodi Udruga S.O.S. Virovitica u partnerstvu s Centrom za socijalnu skrb Virovitica, a financiran je od strane Ministarstva socijalne politike i mladih i cilj mu je izgradnja kulture nenasilja poticanjem pozitivnih oblika ponašanja kod djece i mladih te jačanje kompetencija za odgovorno roditeljstvo u Virovitičko-podravskoj županiji.