web2U sklopu programa E-misija*, 17.11.2015. održane se dvije radionice kojima su unaprjeđene i razvijene sposobnosti i vještine organizacija civilnog društva u području odnosa s javnošću te mogućnostima pokretanja zadruga. Radionice su vodili djelatnici Centra za civilne inicijative iz Zagreba, od kojih je radionica ”Koraci u pokretanju zadruge za udruge” održana u Domu Hrvatske vojske, a radionica pod nazivom ”Odnosi s javnošću za organizacije civilnog društva” u prostoriji Centra za socijalnu skrb Virovitica.prweb2

U sklopu programa E-misija*, 17.11.2015. održane se dvije radionice kojima su unaprjeđene i razvijene sposobnosti i vještine organizacija civilnog društva u području odnosa s javnošću te mogućnostima pokretanja zadruga. Radionice su vodili djelatnici Centra za civilne inicijative iz Zagreba, od kojih je radionica ”Koraci u pokretanju zadruge za udruge” održana u Domu Hrvatske vojske, a radionica pod nazivom ”Odnosi s javnošću za organizacije civilnog društva” u prostoriji Centra za socijalnu skrb Virovitica.

Na radionici ”Koraci u pokretanju zadruge za udruge” sudionici su upoznati s elementima i karakteristikama zadruga kao dobrovoljnog udruženja pojedinaca utemeljenog na sličnim ili istim osobnim interesima, aktivnostima i djelovanjima. Uz povijesni pregled razvoja zadruga na svjetskoj i nacionalnoj razini, sudionicima su prezentirani procesni postupci potrebni za osnivanje zadruge kao pravne forme koja omogućuje umrežavanje kompatibilnih udruga te osiguravanje samoodrživih modela rada udruga otvarajući im pristup na tržište kroz zadružno poslovanje. Primjerima dobre prakse ukazano je na uspješno djelovanje i funkcioniranje zadruga kao oblika koji nudi razne mogućnosti i prilike za uspješni poslovni razvoj.

Radionicom ”Odnosi s javnošću za organizacije civilnog društva” proširilo se i unaprijedilo znanje predstavnika/ca organizacija civilnog društva o promociji i povećanju vidljivosti aktivnosti svojih organizacija te organiziranja i prijenosa sadržaja prilikom medijskih istupa. Uz teorijski pregled i praktični dio putem vježbi u grupama, sudionici radionice naučili su koje metode i tehnike primjenjivati kako bi se u javnosti što kvalitetnije prenio i prezentirao sadržaj aktivnosti organizacije.

*Program e-misija je dio cjelovitog Programa regionalnog razvoja civilnoga društva i lokalnih zajednica u Republici Hrvatskoj kojeg zajednički provode organizacije: Centar za civilne inicijative, IKS-Udruga za promicanje informatike, kulture i suživota, Savez za pravedno društvo i S.O.S. Virovitica u partnerstvu i uz financijsku podršku Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva.