2Održane radionice ”Od ideje do projekta” i ”Koraci u pokretanju zadruga za udruge”

U Orahovici su u prostorijama Hotela Dukat 26.01.2016. godine održane radionice ”Od ideje do projekta” i ”Koraci u pokretanju zadruga za udruge”. Radionice namijenjene predstavnicima/ama organizacija civilnog društva s Virovitičko-podravske županije vodile su djelatnice Centra za civilne inicijative iz Zagreba i organizirane su u sklopu programa E-misija*.

7U Orahovici su u prostorijama Hotela Dukat 26.01.2016. godine održane radionice ”Od ideje do projekta” i ”Koraci u pokretanju zadruga za udruge”. Radionice namijenjene predstavnicima/ama organizacija civilnog društva s Virovitičko-podravske županije vodile su djelatnice Centra za civilne inicijative iz Zagreba i organizirane su u sklopu programa E-misija*.

Na radionici ”Od ideje do projekta” nastojalo se sudionike uvesti u pripremanje projektnih prijedloga usmjerenih na domaće donatore, kao što su ministarstva, veleposlanstva u Republici Hrvatskoj, zaklade, banke, tvrtke i slično. Radionica je koncipirana tako da sudionicima pruži uvid u elemente i metode potrebne za pripremu projektnih prijedloga. Svim sudionicima/ama radionice obrađeni sadržaj koji je uključivao razradu projektnih ideje, osnove pripremanja i pisanja projektnih aplikacija, strukturu izrade proračuna kao i definiranje ciljeva i planova aktivnosti, poslužio je za usvajanje i proširivanje znanja o cjelokupnom procesu izrade i realizacije projekta.

Radionicom na temu ”Koraci u pokretanju zadruge za udruge” utjecalo se na upoznavanje sudionika o osobitostima, prednostima i mogućnostima koje pružaju zadruge i zadružno poslovanje. Radionica je posebice korisna za djelovanje neprofitnih organizacija jer putem udruživanja i osnivanja zadruga one mogu ostvariti financijsku stabilnost kao i rješavanje problema održivosti. Predstavljanje temeljnih načela zadruge kao dobrovoljnog udruženja pojedinaca utemeljenog na sličnim ili istim osobnim interesima, aktivnostima i djelovanjima poslužilo je za prezentiranje modela organiziranja i funkcioniranja zadruga kao pravne forme na tržištu. Sudionici su radionici uz povijesni pregled razvoja zadruga, imali priliku na primjerima dobre prakse uvidjeti različite koncepte zadruga kako u svijetu tako i u Hrvatskoj te sve prednosti i pozitivne učinke koje donosi takav vid udruživanja i poslovanja.

*Program e-misija je dio cjelovitog Programa regionalnog razvoja civilnoga društva i lokalnih zajednica u Republici Hrvatskoj kojeg zajednički provode organizacije: Centar za civilne inicijative, IKS-Udruga za promicanje informatike, kulture i suživota, Savez za pravedno društvo i S.O.S. Virovitica u partnerstvu i uz financijsku podršku Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva.