Udruga S.O.S. Virovitica kao partner na   projektu “Stop rodno uvjetovanom nasilju” koji je financiran iz Programa Fonda za aktivno građanstvo u Hrvatskoj (kroz financijske mehanizme EGP-a) održala  dvije eduakcije/radionice u kojima smo obradile teme rodno uvjetovanog nasilja i nasilja u mladenačkim vezama za student Veleučilišta u Virovitici.

Projektom nastojimo:

  1. Povećati svijest mladih o rodno uvjetovanom nasilju u partnerskim odnosima, rodnim stereotipima i normama koje doprinose toleranciji nasilja.
  2. .Osnažiti mlade, posebno djevojke, u suprotstavljanju rodno uvjetovanom nasilju
  3. Doprinijeti vidljivosti problema te zagovarati učinkovitu i sustavnu prevenciju rodno uvjetovanog nasilja na lokalnoj i nacionalnoj razini.

Prva edukacija održana je 6. travnja u prostoriji Studenskog doma Virovitica. Studenti su upoznati s društvenim fenomenom rodno uvjetovanog nasilja, te rodnim stereotipima i društvenim i kulturološkim patrijarhalnim normama koji dovode do njegove manifestacije i kontinuiteta. Osim toga, upoznati su s mehanizmima za suzbijanje i prevenciju rodno uvjetovanog nasilja te ključnim zagovaračkim dokumentima i važnim telefonskim brojevima različitih savjetovališta kojima se mogu obratiti i zatražiti pomo

 

Druga edukacija održana je 13. travnja u prostoriji Studenskog doma Virovitica. Cilj radionice je bio razgovor o kulturi šutnje koja postoji u vezi sa nasiljem u obitelji i vezama i razmisliti o tome što osobe mogu učiniti kada se one ili netko koga oni poznaju nađe u nasilnom odnosu.

Radionica je bila podijeljena u 4 djela:

  1. Što nama znači nasilje?
  2. Koje su teškoće u razgovoru o nasilju=
  3. Što vi možete učiniti ukoliko vama netko blizak doživljava nasilje?
  4. Koji resursi postoje za traženje pomoći?

Studenti su bili podijeljeni u grupe i na taj način zajedničkim snagama došli do zaključka na svaku aktivnosti.

 

Nositelj projekta: Informativno pravni centar

Partneri:

– Udruga za podršku žrtvama i svjedocima

– Centar za podršku i razvoj civilnog društva “DELFIN”

– S.O.S. – savjetovanje, osnaživanje, suradnja

Razdoblje provedbe projekta: 01.10.2021. – 30.09.2022

 

Kontakt osoba kod nositelja projekta: Nataša Kovačević, Mirela Jambrović, Nina Marjanović

U suradnji sa organizacijama iz država darovateljica (Island, Lihtejnštajn i Norveška).