web2

U Višnjici je 28.05.2015. godine održan zadnji, III modul radionica za predstavnike organizacija civilnog društva u sklopu projekta ”Znanjem do promjena”* na temu Tehnika nošenja sa stresom.web1

U Višnjici je 28.05.2015. godine održan zadnji, III modul radionica za predstavnike organizacija civilnog društva u sklopu projekta ”Znanjem do promjena”* na temu Tehnika nošenja sa stresom.

Putem radionice sudionici su stekli vještine i znanja za nošenje sa stresom i izbjegavanjem stresnih situacija s namjerom primjenjivanja naučenog u svakodnevnom životu kao i prosljeđivanje znanja drugim osobama.

Upoznavanje s tehnikama nošenja sa stresom Jelena Kolesarić je u prvom dijelu radionice sudionicima približila definirajući emocije te njihovo prepoznavanje i prihvaćanje. Emocije kao uvjetovana reakcija na pojedine podražaje upravljaju našim razmišljanjem, ponašanjem i djelovanjem i time utječu na naše tijelo u cijelosti. Važnost ovo radionice usmjerena je na imenovanju i prepoznavanju emocija kako bi njihovim shvaćanjem spremnije postupali prilikom pojave jakih emotivnih stanja.

U nastavku radionice prof. Jadranka Puzak sudionicima je predočila kako raditi s emocijama kako bi se osnažili i nosili sa stresnim situacijama. Stres je jaka emocija kojom naš organizam odgovara na situaciju koju doživljavamo kao opasnu. Slijedom toga, prof. Jadranka Puzak kroz dugogodišnji profesionalni rad i iskustvo bavljenja sa stresom i učincima stresa, ističe sudionicima kako stres uzrokuje i psihičke i fizičke poteškoće koje rezultiraju raznim fobijama i poremećajima. Naglasila je kako je za uspješno nošenje sa stresom važno verbalizirati svaki stres i traumu, zatim suočavanje sa stresnim situacijama, objektivizacija emocija i emotivnih stanja te jedna od najbitnijih stvari, a to je tjelesna relaksacija kojom vlastiti organizam učimo i unaprjeđujemo za učinkovito doživljavanje emocija i prevladavanje stresnih stanja.

 

*Projekt „Znanjem do promjena“ provode udruga S.O.S. – savjetovanje, osnaživanje, suradnja i partnerske organizacije Udruga žena „HERA“ Križevci i Centar za podršku i razvoj civilnog društva „DELFIN“. Cilj projekta je unaprjeđenje sposobnosti OCD-a za pružanje socijalnih usluga i jačanje partnerstva i suradnje civilnog društva s ostalim dionicima koji djeluju u području pružanja socijalnih usluga. Projekt čija je vrijednost 749.957,00kn sufinancira Europska unija u sklopu Europskog socijalnog fonda i Ured za udruge Vlade RH i provodi se u okviru prioritetne osi 5. Jačanje uloge civilnoga društva za bolje upravljanje i mjere 5.2 Jačanje uloge organizacija civilnoga društva (OCD-ova) za društveno-gospodarski rast i demokratski razvoj Operativnog programa „Razvoj ljudskih potencijala“ 2007.-2013.

sos-virovitica-transparentno-web