Dana 16. studenog 2021. godine u prostorijama Tehnološko inovacijskog centra u Virovitici održana je konferencija „Nasilje nema opravdanja“ u sklopu projekta „Centar za podršku, savjetovanje i osnaživanje“ kojeg provodi Županija u suradnji s projektnim partnerom Udrugom S.O.S Virovitica.

Konferencija je započela pozdravnim govorom predsjednice Udruge S.O.S. Virovitica, Dese Kolesarić, koja se  u svome govoru osvrnula i na sam cilj projekta „Centar za podršku, savjetovanje i osnaživanje“.

Cilj projekta je unaprjeđenje sustava podrške, prevencije i zaštite od nasilja u obitelji. Ova konferencija je važna jer o nasilju u obitelji i nasilju nad ženama, odnosno rodno uvjetovanom nasilju, treba progovarati kako bi šira javnost i stručnjaci koji rade sa ženama žrtvama nasilja dobili nova znanja, jer svakim danom se i standardi povećavaju za unaprjeđenje i zaštitu položaja žrtava nasilja. U sklopu ovog projekta s radom je započela i „sigurna kuća“ u našoj županiji. Mi smo bili jedna od šest županija koja nije imala sklonište i na osnovu ovog projekta ono je otvoreno – izjavila je.

Ciljana skupina projekta ”Centar za podršku, savjetovanje i osnaživanje” su stručnjaci zaposleni u sektoru socijalne skrbi, predstavnici javne vlasti, policijski i pravosudni djelatnici te stručnjaci odnosno osobe koje rade sa žrtvama nasilja u obitelji.

Na konferenciji su predstavnice policije Virovitičko-podravske županije, voditeljica službe krim policije Marija Štajdohar te  policijska službenica za maloljetničku delikvenciju u službi krim policije Martina Veršec,  govorile o temi „Postupanje i ovlasti policije u slučaju obiteljskog nasilja sukladno Protokolu o postupanju u slučaju nasilja u obitelji“. Sljedeću temu o postupanju centra za socijalnu skrb sukladno Protokolu o postupanju u slučaju nasilja predstavila je socijalna radnica Tajana Rastija iz CZSS Virovitica.  O pojedinačnoj procjeni  potrebe žrtve  govorila ja viša sudska savjetnica Jasmina Lovretić iz Općinskog suda u Virovitici, Prekršajni odjel. Posljednje izlaganje je imala psihologinja Udruge S.O.S. Virovitica Nives Ivoš koja se osvrnula na temu „Što je važno znati u komunikaciji sa žrtvom nasilja?“..

Uvijek apeliram na širu javnost jer još uvijek u našoj patrijarhalnoj sredini 99 posto ljudi će prije prijaviti buku nastalu zbog glasne muzike u susjedstvu nego kada čuje da netko plače u susjednoj sobi. Važno je da svi mi budemo podržavajući prema žrtvi i da osudimo nasilnika. Jedino tada će se žrtva osjećati sigurno, imat ćemo više prijava i procesuiranja, imat ćemo bolje društvo. Nasilje u obitelji čini ogromnu štetu za budućnost jer djeca se uče takvom ponašanju te će ga sutra prenositi – zaključno je rekla predsjednica Udruge S.O.S. Virovitica.

Nasilje u obitelji i nasilje nad ženama je još uvijek tema koja se ispostavlja tijekom razgovora.  Žrtva nije uzročnik nasilja! Zlostavljač je odgovoran za svoje akcije.

Razdoblje provedbe ovog projekta započeo je  u studenom 2021. godine, a završetak je predviđen 30 mjeseci kasnije, u svibnju 2023. godine.

 

 

Projekt se financira iz Europskog socijalnog fonda u financijskom razdoblju 2014. – 2020. putem operativnog programa ”Učinkoviti ljudski potencijali”, a kroz poziv na dostavu projektnih prijedloga ”Osiguravanje sustava podrške za žene žrtve nasilja i žrtve nasilja u obitelji”.