DSC_0942U sklopu programa E-misija, 26.02.2015. godine u Dječjem vrtiću Cvrčak održana je eko radionica ”Kutak za recikliranje”.

DSC_0979U sklopu programa E-misija, 26.02.2015. godine u Dječjem vrtiću Cvrčak održana je eko radionica ”Kutak za recikliranje”.

Svrha radionice bila je potaknuti članove odgojno obrazovnih ustanova na aktivno osvješćivanje svojih korisnika, članova i djelatnika odgovornom odnosu prema zbrinjavanju i sortiranju otpada te cjelokupnom ophođenju prema prirodnoj zajednici.

Pregledom i osvrtom na čovjekovu ovisnost o prirodi i njenim elementima te o čovjekovoj eksploataciji  prirodnih resursa, očigledno je zanemarivanje očuvanja zelene baštine našeg planeta. Razvojem tehnologije i gomilanjem otpada, nužno je pribjeći ekološki prihvatljivim načinima zbrinjavanja otpada koji odgovaraju i slijede održiva načela gospodarskog i industrijskog razvoja. Imajući u vidu negativne pokazatelje zbrinjavanja otpada u svijetu, ali i lokalnim zajednicama, radionicom se nastojalo utjecati na najmlađu populaciju, njihove odgajatelje i obitelji kako bi u sinergiji započeli sustavno provodi mjere kojima se utječe na očuvanje okoliša recikliranjem i iskorištavanjem otpada. Uz informiranje o razlozima i metodama recikliranja te primjerima recikliranja u praksi, na radionici su prethodno pripremljeni kaširani predlošci bili uređivani u ”Kutke za recikliranje” na način da bojama i ukrasnim uzorcima upućuju na vrstu otpada kojima su namijenjeni. Tako uređeni i dovršeni ”Kutci za recikliranje” ostali su na korištenje Dječjem vrtiću Cvrčak, koji i u svom dosadašnjem radu uspješno provodi procese recikliranja, kako bi se nastavilo djelovanje i promoviranje očuvanja okoliša sortiranjem i recikliranjem otpada.

Program e-misija je dio cjelovitog Programa regionalnog razvoja civilnoga društva i lokalnih zajednica u Republici Hrvatskoj kojeg zajednički provode organizacije: Centar za civilne inicijative, IKS-Udruga za promicanje informatike, kulture i suživota, Savez za pravedno društvo i S.O.S. Virovitica u partnerstvu i uz financijsku podršku Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva.