Povodom međunarodnog dana obitelji Udruga S.O.S. Virovitica je održala javnu akciju u sklopu projekta „Odgovoran, ponosan i zadovoljan roditelj = Sretna obitelj! kojom smo htjeli ukazati na izazove i probleme s kojima se susreću sadašnji ali i budući roditelji u ostvarivanju uspješnog i odgovornog roditeljstva.

Kako bi naglasili neprocjenjivu ulogu obitelji Generalna skupština Ujedinjeni narodi 1994. godine proglasila je 15. svibanj kao Međunarodni dan obitelji, a u svijetu je prvi put obilježen 15.05.1994. godine pod sloganom ”Da obiteljski dan ne čine stvari nego srdačni odnosi roditelja i djece”. Od tog datuma Međunarodni dan obitelji obilježava se na razne načine svake godine u svim krajevima svijeta.

Javnom akcijom htjeli smo ukazati na  izazove i probleme s kojima se susreću sadašnji ali i budući roditelji  u ostvarivanju uspješnog i odgovornog roditeljstva  kako bi oni sami kao i šira javnost osvijestili promjene koje se događaju unutar obitelji u razdoblju nakon rođenja djeteta i preuzimanja uloge roditelja. Povećanjem znanja i vještina u nošenju sa izazovima  roditeljstava  možemo ostvariti uspješno i odgovorno roditeljstvo a to dovodi do dovodi do boljih odnosa na relaciji roditelj-dijete, većem zadovoljstvu  roditelja i pridonosi  boljoj kvaliteti i zadovoljstva života cijele  obitelji. Važno je osvijestiti si koliko je obitelj važna. Roditelji, braća, sestre, djeca, bake, djedovi – svi su oni dio svakog pojedinog ljudskog bića, važni u razvoju osobnosti pojedinca, a što su međusobni odnosi članova obitelji skladniji i prožeti međusobnim poštovanjem veće su mogućnosti da ćemo imati kvalitetno, tolerantno i koherentno društvo.

Kakve god bile, obitelji bi trebale biti zajednice u kojima se vrednuju, uče, iskazuju i dijele ljubav, bliskost, komunikacija, podrška, razumijevanje, različitost, prihvaćanje, ohrabrivanje, zajedništvo i nenasilje.

 

Javna akcija bila je organizirana u sklopu projekta „Odgovoran, ponosan i zadovoljan roditelj = Sretna obitelj!“ kojeg financira Središnji državni ured za demografiju i mlade