web1

U Dječjem vrtiću Cvrčak 24.03.2015. godine u sklopu programa E-misija* održana je eko radionica ”Kako kompostirati”.web2

U Dječjem vrtiću Cvrčak 24.03.2015. godine u sklopu programa E-misija* održana je eko radionica ”Kako kompostirati”.

Radionica je nastavak suradnje s eko Dječjim vrtićem Cvrčak s ciljem poticanja članova odgojno obrazovnih ustanova na aktivno osvješćivanje svojih članova, djelatnika i korisnika prema prirodi i razvrstavanju organskog otpada te raznim metodama kompostiranja.

Izlaganjem o kompostiranju kao prirodnom procesu razgradnje i učinkovitosti te o razlozima kompostiranja, ukazalo se na sve aspekte kojima se ovom metodom poboljšava i održava struktura i plodnost tla, povećava otpornost biljaka na nametnike i bolesti, djelomično rješava problem zbrinjavanja organskog otpada i ostalih čimbenika kojima se utječe na zbrinjavanje biološkog otpada. Informacijama o načinima kompostiranja, elementima i procesima odlaganja komposta te izgradnji kompostera, prisutni su stekli potrebna znanja kako bi i samostalno mogli načiniti sustav za kompostiranje.

Po održanom izlaganju, teorijsko znanje primijenilo se u praktičnoj formi te se izradio komposter kojim će se služiti Dječji vrtić ”Cvrčak”, a dobiveni kompost koristiti će se za biljke u prostoru vrtića.

*Program e-misija je dio cjelovitog Programa regionalnog razvoja civilnoga društva i lokalnih zajednica u Republici Hrvatskoj kojeg zajednički provode organizacije: Centar za civilne inicijative, IKS-Udruga za promicanje informatike, kulture i suživota, Savez za pravedno društvo i S.O.S. Virovitica u partnerstvu i uz financijsku podršku Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva.