U Velikoj vijećnici Virovitičko-podravske županije, uz pridržavanje svih epidemioloških mjera, a u sklopu projekta koji Udruga S.O.S. Virovitica u partnerstvu s Klubom mladih Virovitica, provodi pod nazivom „Iskoristi svoje potencijale!“*, održana je edukaciju za mlade na temu „Mladi, ljudska prava i ravnopravnost spolova“.

Edukaciju su održale Desa Kolesarić, predsjednica Povjerenstva za ravnopravnost spolova Virovitičko-podravske županije i predsjednica udruge S.O.S. Virovitica i Renata Taušan ,tajnica Kluba mladih Virovitica.

U prvom dijelu edukacije, kroz temu ljudska prava mladi su dobili mnoštvo novih znanja o ljudskim pravima kroz povijesni razvoj, te same vrste ljudskih prava, kada ih stječemo te dokumente koji štite ljudska prava. Na kraju prvog dijela edukacije tema je bila institucionalni mehanizmi rodne ravnopravnosti te koja je njihova dužnost te za što su oni zaduženi.

U drugom dijelu edukacije koja se odnosila na ravnopravnost spolova  prošlo se na vrlo interaktivan i zanimljiv način kroz temu “Prikazi rodnih stereotipa u reklamama” koja je imala za cilj prikazati rodne stereotipe kroz životni ciklus žene i muškarca, od samog rođenja do starosti na način da su mladi analizirali TV reklame koje su im bile prikazane.

Svi sudionici  iskazali su  zadovoljstvo temom i predavačima.

 

*Projekt „Iskoristi svoje potencijale!“ jednogodišnji je projekt  koji financira Ministarstvo rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike, a provodi ga udruga S.O.S. Virovitica u partnerstvu sa Klubom mladih Virovitica. Cilj projekta je poticanje mladih na području Virovitičko-podravske županije za preuzimanje uloge aktivnog građanina u rješavanju pojedinih društvenih problema.