Dana 21. travnja 2022. godine, četvrtak, održali smo 11. radionicu u sklopu projekta “Odgovoran, ponosan i zadovoljan roditelj = Sretna obitelj” putem platforme Google meet. Tema 11. radionice je bila  “Kako se tu i tamo maknuti iz uloge mame i tate?”.

Tijekom povijesti mijenjalo se shvaćanje važnosti djeteta i roditeljstva. U najnovije se vrijeme čini da u zapadnim društvima tradicionalan stav o poželjnosti i centralnosti djeteta u životu odraslog pojedinca donekle uzmiče pred vrijednostima individualizma, materijalizma i hedonizma, što se odražavaju u individualnoj odluci o (ne)rađanju djeteta, kao želja za slobodom odlučivanja, samopotvrđivanjem u karijeri, slobodom od materijalnih i vremenskih ograničenja, te slobodom izbora vrste radne aktivnosti i slobodnog vremena.

Realnost je ta da je upravo roditeljstvo najveća i najteža životna škola: od sada pa nadalje svakoga se dana i trena. Što smo u boljem odnosu sa samima sobom, što bolje poznajemo sebe i što smo više spremni iskreno prihvatiti sebe, bit će nam lakše kročiti putem roditeljstva.

Ali u cijeloj priči najteže se čini iskreno progovoriti i razmisliti o sljedećim pitanjima:

  1. Što je vrijeme za sebe?
  2. Je li moguće uživati u vremenu za sebe bez grižnje savjesti?

77% roditelja izjavljuje da im je potrebno vrijeme za sebe (odmor i opuštanje, vježbanje, kreativno vrijeme, učenje i dr.)

 

Radionicu je vodila Nives Ivoš, mag.psych.

*Projekt „Odgovoran, ponosan i zadovoljan roditelj = Sretna obitelj“ jednogodišnji je projekt  kojeg financira Središnji državni ured za demografiju i mlad , a provodi ga udruga S.O.S. Virovitica. Cilj projekta je unaprijediti roditeljske kompetencije  sadašnjih i budućih roditelja u Virovitičko-podravskoj županiji kroz edukaciju, podršku i  osnaživanje u razumijevanju roditeljskih uloga