U velikoj  vijećnici Virovitičko-podravske županije u Virovitici je 24. rujna 2019.godine, u sklopu trogodišnjeg programa „Mreža podrške i suradnje za žrtve i svjedoke kaznenih djela“*, održan je okrugli stol “ Pojedinačna  procjena potreba žrtava kaznenih djela” koji nam je poslužio kao prilika za povezivanje predstavnika institucija i organizacija koje su uključene u rad sa žrtvama kaznenih djela.


U velikoj  vijećnici Virovitičko-podravske županije u Virovitici je 24. rujna 2019.godine, u sklopu trogodišnjeg programa „Mreža podrške i suradnje za žrtve i svjedoke kaznenih djela“*, održan je okrugli stol “ Pojedinačna  procjena potreba žrtava kaznenih djela” koji nam je poslužio kao prilika za povezivanje predstavnika institucija i organizacija koje su uključene u rad sa žrtvama kaznenih djela. Kao panelisti okruglog stola nazočili su voditeljica Odjela za razvoj i koordinaciju sustava podrške žrtvama i svjedocima i međunarodnu suradnju pri Ministarstvu pravosuđa Republike Hrvatske Maida Pamuković, voditeljica Odjela za podršku žrtvama i svjedocima pri Županijskom sudu u Vukovaru Branka Lučić i Zoran Burić, Doc.dr.sc na Katedri za kazneno procesno pravo Pravnog fakulteta u Zagrebu.  Kao sudionici su sudjelovali i predstavnici i predstavnice institucija koje se bave ovom problematikom a to su: predstavnici Općinskog i Prekršajnoga suda iz Virovitice, predstavnici Policijske uprave Virovitičko-podravske županije i Policijske postaje Pitomača, predstavnici centara za socijalnu skrb iz Slatine i Virovitice, predstavnik Hrvatskog zavoda za zapošljavanje i Predstavnica Doma zdravlja Virovitičko-podravske županije.

Na početku okruglog stola prisutnima se obratila Predsjednica Udruge S.O.S. Virovitica , Desa Kolesarić koja je ukratko predstavila program „Mreža podrške i suradnje za žrtve i svjedoke kaznenih djela“ koji  proizlazi iz Direktive 2012/29/EU Europskog parlamenta i Vijeća Europe o uspostavi minimalnih standarda za prava, potporu i zaštitu žrtava kaznenih djela.  Voditeljica programa Snježana Paripović Gut objasnila je kako je program „Mreža podrške i suradnje za žrtve i svjedoke kaznenih djela“ okupio deset organizacija civilnog društva sa područja cijele Hrvatske koje pružaju podršku žrtvama i svjedocima kaznenih djela u županijama u kojima nisu osnovani odjeli za podršku žrtvama i svjedocima te je navela sve usluge koje udruga pruža u sklopu programa.

U svojim izlaganjima panelisti su govorili o važnosti provođenja pojedinačne procjene potrebe žrtve kaznenih djela te kako se ona radi i tko ju provodi. Kroz pojedinačnu procjenu potreba žrtava, žrtve kaznenih  djela ostvaruju  mogućnost informiranja o pravima koja im pripadaju te da mogu same izabrati i odlučiti se za neka od njih (primjerice traženje audio-video veze, zaštita tajnosti osobnih podataka,  traženje osobe od povjerenja). Valja istaknuti kako je konačan cilj pružanja podrške žrtvama i svjedocima sprečavanje dodatne traumatizacije  žrtve te osiguravanje potpore žrtvi prije sudskoga procesa, tijekom trajanja procesa i nakon njega. Istaknuta je važnost rada Nevladinih organizacija u pružanju potpore žrtvama, kao i potreba većeg korištenja njihovih usluga u izradi pojedinačne procjene potreba žrtve kaznenih djela.  U sljedećim godinama potrebno je osigurati još bolji položaj žrtve u kaznenom postupku i potrebno je jače povezivanje i uključivanje organizacija civilnog društva u sustav podrške te jačanje međusektorske suradnje.

*Okrugli stol dio je aktivnosti  projekta “Mreža podrške i suradnje za žrtve i svjedoke kaznenih djela” kojeg provodi Ženska soba, te partnerske organizacije “HERA” Križevci, Delfin Pakrac, Deša Dubrovnik, Informativno pravni centar Slavonski Brod, Udruga Zvonimir Knin, Udruga za podršku žrtvama i svjedocima, Centar za građanske inicijative Poreč, S.O.S. Virovitica, Ženska grupa Karlovac “Korak”, SOS telefon za žene žrtve nasilja Krapinsko-zagorske županije. Program se provodi uz financijsku podršku Ministarstva pravosuđa.