U Virovitici je 17. listopada održan okrugli stol „Izazovi jednoroditeljskih obitelji“ kojim se ušlo u završnicu projekta „Obitelj- to smo i mi!“* započetog 1. studenoga 2018. godine. Na okruglom stolu govorilo se o izazovima s kojima se susreću roditelji koji sami skrbe za djecu  kako bi se doprinijelo povećanju kvalitete njihova života sa ciljem osvješćivanja potreba jednoroditeljskih obitelji te poboljšanja međusobne suradnje i osiguranja što bolje zaštite djece.


U Virovitici je 17. listopada održan okrugli stol „Izazovi jednoroditeljskih obitelji“ kojim se ušlo u završnicu projekta „Obitelj- to smo i mi!“* započetog 1. studenoga 2018. godine. Na okruglom stolu govorilo se o izazovima s kojima se susreću roditelji koji sami skrbe za djecu  kako bi se doprinijelo povećanju kvalitete njihova života sa ciljem osvješćivanja potreba jednoroditeljskih obitelji te poboljšanja međusobne suradnje i osiguranja što bolje zaštite djece. O navedenoj tematici govorile su i tri izlagačice, Tajana Rastija (socijalna radnica Centra za socijalnu skrb Virovitica i voditeljica podružnice Obiteljski centar), Iva Jovović (izvršna direktorica Udruge „LET“ iz Zagreba) te Sandra Matošina Borbaš (psihologinja Centra za socijalnu skrb Virovitica, podružnica Obiteljski centar). Kao sudionici su sudjelovali i predstavnici institucija, obrazovnih ustanova i udruga koji se bave i susreću sa ovom tematikom.

Sve prisutne pozdravila je Desa Kolesarić, predsjednica udruge S.O.S. Virovitica koja je predstavila ideje i ciljeve projekta kojima se doprinijelo u sveobuhvatnoj potpori jednoroditeljskim obiteljima. Tajana Rastija objasnila je što sve pruža Centar za socijalnu skrb jednoroditeljskim obiteljima, odnosno koja su njihova prava iz sustava socijalne skrbi te koje im socijalne usluge Centar za socijalnu skrb može pružiti. Osvrnula se je na jako bitnu stvar a to je razlika pojma samohrani roditelj i jednoroditelj koja je definirana Zakonom o socijalnoj skrbi a koji kaže da je jednoroditeljska obitelj obitelj koju čine dijete/djeca i jedan roditelj, dok je drugi roditelj poznat i ima obvezu uzdržavanja i viđanja djece, ali ne živi u istom kućanstvu,  a samohrani roditelj je roditelj koji sam skrbi za svoje dijete i uzdržava ga.  Iva Jovović predstavila je rad Udruge „LET“ koja od 2004.godine radi na tematici jednoroditeljstva te pružaju direktnu pomoć i podršku jednoroditeljima.  Navela je glavne probleme sa kojima se obitelji susreću a to su u većini slučajeva financijski problemi kao što je nemogućnost naplate uzdržavanja djeteta, pravna nesigurnost u smislu česte izmjene zakona i problemi emotivne prirodne kao što je strah od kretanja u novu vezu. Na samome kraju Sandra Matošina Borbaš opisala je problematiku jednoroditeljstva sa psihološkog aspekta izloživši brojna istraživanja o razlozima nastanka jednoroditeljskih obitelji te sa kojim izazovima se oni susreću. Posebnu pozornost usmjerila je prema djeci koja odrastaju u jednoroditeljskim obiteljima te kakav stav društvo stvara prema njima.  Bitno je da se taj stav društva  mijenja te da se informira i progovara o samome problemu  jer to dovodi do većeg samopouzdanja roditelja ali i djece.

*Projekt „Obitelj-to smo i mi!“ ima za cilj doprinijeti povećanju kvalitete života jednoroditeljskih obitelji u Virovitičko-podravskoj županiji i  financiran je iz fonda Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku.