za web 1Udruga S.O.S. Virovitica obilježila je Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama javnom akcijom u subotu, 21.09., u periodu od 10 – 12 sati ispred Gradske knjižnice i čitaonice Virovitica.

za web 2Udruga S.O.S. Virovitica obilježila je Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama javnom akcijom u subotu, 21.09., u periodu od 10 – 12 sati ispred Gradske knjižnice i čitaonice Virovitica.

Akcija je za cilj imala senzibilizirati šire građanstvo o problematici obiteljskog nasilja i informirati o mogućnostima što učiniti i kome se obratiti ukoliko su žrtve obiteljskog nasilja ili znaju nekoga tko proživljava nasilje. Ovakvo podizanje svijesti i razbijanje društvenih tabua koji “vide” nasilje kao “privatnu stvar” je korak prema poticanju žena da traže pomoć .

Odaslana je poruka kako nasilje nije problem pojedinca već društva u cjelini.

Svoju podršku pridruživanjem udruzi dali su i predstavnice Policijske uprave Virovitičko-podravske i predstavnice Povjerenstva za ravnopravnost spolova Virovitičko-podravske županije.

Nacionalni dan borbe protiv nasilja na ženama obilježava se 22.09. u spomen na godišnjicu smrti triju žena: sutkinje Ljiljane Hvalec, odvjetnice Hajre Prohić i supruge ubojice Gordane Oraškić koje su ubijene na Općinskom sudu u Zagrebu 22.09.1999. tijekom brakorazvodne parnice. Obilježava se s osnovnim ciljem da se društvo senzibilizira na problematiku nasilja nad ženama, kako bi se poslala jasna poruka da živimo u društvu koje ne tolerira nasilje ni u kojem obliku.

Ova javna akcija održala se u sklopu projekta „Sigurno mjesto“ financiranog od strane Europske unije.