Povodom Nacionalnog dana borbe protiv nasilja nad ženama*, udruga S.O.S. Virovitica  u suradnji s Povjerenstvom za ravnopravnost spolova Virovitičko-podravske županije i Povjerenstvom za ravnopravnost spolova grada Virovitice održali  su 22.09.2022. godine u vremenu od 10 do 12 sati ispred Gradske knjižnice i čitaonice Virovitica javnu akciju podjele promotivnih materijala i informiranja građana.

Obiteljsko nasilje i nasilje nad ženama  jedan od najtežih oblika ugrožavanja temeljnih ljudskih prava, no, ipak, najveći broj nasilja ostaje neregistriran.  Žene se nerado odlučuju prijaviti nasilnika, a razlozi za to su višestruki od ekonomske ovisnosti o nasilniku, straha za sebe i djecu, srama od osude bližnjih i okoline, te još uvijek nedovoljne podrške žrtvama kada odluče prekinuti nasilnu vezu.

U cijeloj protekloj 2021. godini u Republici Hrvatskoj zabilježeno 14 ubojstava žena, dok je do kraja kolovoza ove godine ubijeno već 12 žena. U gotovo svim slučajevima žrtve su bile ubijene od strane bliskih muških osoba, najčešće bivših ili sadašnjih intimnih partnera.

Jedan od koraka borbe protiv nasilja nad ženama je osvještavanje javnosti o učestalosti nasilja te važnosti njegova suzbijanja za cjelokupnu zajednicu. Nasilje ostavlja dugotrajne fizičke i psihičke posljedice kako na žrtvu tako i na društvo u cjelini i zato je važno raditi na prevenciji i suzbijanju nasilja u svim segmentima društva, a žrtvama pružiti potrebnu pomoć i podršku kako se ne bi osjećala sama i nesigurna kada odluči izaći iz nasilnog odnosa.

 

Udruga S.O.S. Virovitica od samog osnutka 2000. godine ima SOS liniju za pomoć i podršku ženama žrtvama nasilja i razne vrste direktnog savjetovališta te potičemo žene koje proživljavaju bilo koji od oblika nasilja da nam se obrate svakim radnim danom od 8 – 16 sati putem telefona 033 721 500 mail: sos.vt@email.t-com.hr.

 

*Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama, 22. rujna, obilježava se, prema odluci Hrvatskoga sabora, od 2004. godine u spomen na tragičan događaj u kojem su tri žene izgubile svoj život.