DSC_1332VIROVITICA, 22.09.2015. – Javnom akcijom na Trgu bana Josipa Jelačića u Virovitici obilježen je Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama*. Tom prilikom je šira javnosti upozorena na problematiku nasilja nad ženama, oblicima i vrstama nasilja te reagiranjem i djelovanjem u slučajevima nasilja kako bi se ženama žrtvama nasilja omogućila potpuna zaštita i sigurnost. Uz brojne građane obilježavanju Nacionalnog dana borbe protiv nasilja nad ženama pridružilo se i Povjerenstvo za ravnopravnost spolova Virovitičko-podravske županije.

DSC_1314

VIROVITICA, 22.09.2015. – Javnom akcijom na Trgu bana Josipa Jelačića u Virovitici obilježen je Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama*. Tom prilikom je šira javnosti upozorena na problematiku nasilja nad ženama, oblicima i vrstama nasilja te reagiranjem i djelovanjem u slučajevima nasilja kako bi se ženama žrtvama nasilja omogućila potpuna zaštita i sigurnost. Uz brojne građane obilježavanju Nacionalnog dana borbe protiv nasilja nad ženama pridružilo se i Povjerenstvo za ravnopravnost spolova Virovitičko-podravske županije.

Osvještavanje javnosti o nasilju nad ženama i nasilju u obitelji jedan je od načina borbe, kao i pružanje pomoći i podrške ženama žrtvama nasilja čime se omogućava potreban tretman za žene izložene bilo kojem od oblika nasilja.

”Smatram da je nasilje nad ženama oblik ponašanja koji je sve učestaliji i na koji treba oštro i promptno reagirati. Žene bi trebalo osnažiti i pomoći im da osvijeste kako niti jedno živo biće ne zaslužuje trpjeti i biti izloženo nasilju pa tako niti one.”- rekla je jedna od posjetiteljica štanda na javnoj akciji.

Na akciji su se dijelili promotivni materijali i informacije o radu udruge S.O.S. Virovitica koja od svog osnutka djeluje na području prevencije i suzbijanja nasilja. Udruga provodi savjetovališta i pruža pomoć i podršku ženama žrtvama nasilja te ima osiguranu sos liniju koja je na broju 033 721 500 dostupna svakim radnim danom od 16 – 20 sati.

*Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama obilježava se od 2004. godine kada ga je Hrvatski sabor proglasio u spomen na tri ubijene žene na Općinskom sudu u Zagrebu 22.09.1999. godine. Toga je dana, tijekom brakorazvodne parnice, Mato Oraškić ubio sutkinju Ljiljanu Hvalec, suprugu Gordanu Oraškić i njezinu odvjetnicu Harju Prohić, a teško ranio zapisničarku Stanku Cvetković. Osuđen je na maksimalnu kaznu od 40 godina zatvora.