Nacionalni dan Udruga S.O.S. Virovitica je javnom akcijom 22. 09. 2014. godine u periodu od 10-12 sati ispred Gradske knjižnice i čitaonice Virovitica obilježila Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama.

Nacionalni dan Nacionalni dan borbe protiv nasilja na ženama obilježava se 22.09. u spomen na godišnjicu smrti triju žena: sutkinje Ljiljane Hvalec, odvjetnice Hajre Prohić i supruge ubojice Gordane Oraškić koje su ubijene na Općinskom sudu u Zagrebu 22.09.1999. tijekom brakorazvodne parnice.

Akcijom se nastojalo osvijestiti i senzibilizirati šire građanstvo o problematici obiteljskog nasilja i nasilja nad ženama te pružiti informacije o oblicima pomoći osobama koje su žrtve, ali i osobama koje su svjedoci nasilja. Podizanjem svijesti o nasilju nad ženama potiče se prvi korak žrtve u potrazi za pomoći, kao i razbijanju društvenih tabua koji još uvijek nasilje nad ženama u obitelji prikazuju kao ” privatnu stvar”.  Nasilje kao pojavu u društvu treba strogo osuđivati i shvatiti kako nasilje nije problem pojedinca već društva u cjelini.

Nasilje nad ženama najrašireniji je oblik kršenja ljudskih prava. Godišnje se prijavljuje između 14.000 i 22.000 slučajeva nasilja nad ženama, gdje su u više od 80% slučajeva žrtve žene a počinitelji muškarci, njihovi bračni ili izvanbračni partneri ili pak bivši partneri.

No ta brojka ne pokazuje stvarnu sliku obiteljskog nasilja budući da neka istraživanja govore da na 1 prijavljeno nasilje dolazi 10 neprijavljenih.

Upravo zbog toga je važno raditi na senzibilizaciji žena za prijavljivanje nasilja, ali i na senzibilizaciji šireg građanstva kako ne bi okretali glavu od tog problema već se i sami na neki način uključili u njegovo suzbijanje.