web1

Udruga S.O.S. Virovitica obilježila je Memorijal svijeća, međunarodni dan koji se obilježava svaku treću nedjelju u mjesecu svibnju u sjećanje umrlima od AIDS-a još od 1983.godine u 115 zemalja svijeta.web2

Udruga S.O.S. Virovitica obilježila je Memorijal svijeća, međunarodni dan koji se obilježava svaku treću nedjelju u mjesecu svibnju u sjećanje umrlima od AIDS-a još od 1983.godine u 115 zemalja svijeta.

Na mostu kod Dvorca, 18.05.2014. od 19 sati volonteri i građani prolaznici su simbolično upalili svjećice za svaku žrtvu umrlu od AIDS-a u Republici Hrvatskoj. Cilj akcije je upoznavanje i osvještavanje šire javnost o problemu HIV/AIDS-a kao i djelovanje na  smanjenju stigmatizacije HIV/AIDS oboljelih.

Prema podacima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo od 1985.g. (od kada se vodi službena statistika) do studenog 2013. ukupno registrirano 1102 osobe HIV zaražene osobe, od kojih je 420 oboljelih od AIDS-a. U tom vremenskom periodu je od AIDS-a je u RH umrlo 176 osoba. Na području Hrvatske testiranje se može izvršiti u 10 državnih klinika i zavoda koji se nalaze u Zagrebu, Dubrovniku, Osijeku, Puli, Rijeci, Slavonskom brodu, Splitu i Zadru i u 10 privatnih poliklinika koje se sve nalaze u Zagrebu i Check Pointu HuHiva koji se, također, nalazi u Zagrebu.

Po broju osoba kojima je dijagnosticirana HIV infekcija, Hrvatska spada u zemlje s niskim rizičnim faktorom, ali unatoč tome godine 2011. i 2012. godišnji broj novootkrivenih slučajeva AIDS-a je malo veći nego prethodnih godina. Tijekom 29 godina praćenja, učestalost prijava oboljelih od AIDS-a je razmjerno niska i uglavnom ujednačena, između ostaloga zahvaljujući i poboljšanom i u Hrvatskoj svim oboljelima dostupnom liječenju, koje je prema parametrima preživljenja i zadržavanja u skrbi dobro i uspješno, a i djelovanju svih mjera prevencije.

Kao i kod svih problematika i u ovom slučaju je nužnost osvještavanja svih segmenata društva jer samo zajedničkim djelovanjem i odgovornim ponašanjem možemo doprinijeti smanjenju širenja zaraze.