Virovitica, 08.03.2018. – Udruga S.O.S. Virovitica je 08.03.2018. godine javnom akcijom na Trgu bana Josipa Jelačića obilježila Međunarodni dan žena.

Virovitica, 08.03.2018. – Udruga S.O.S. Virovitica je 08.03.2018. godine javnom akcijom na Trgu bana Josipa Jelačića obilježila Međunarodni dan žena.

Međunarodni dan žena obilježava se 8. ožujka svake godine. Tog dana se slave ekonomska, politička i društvena dostignuća pripadnica ženskog spola. Ideja za obilježavanjem Međunarodnog dana žena pojavila se prvi put početkom 20. stoljeća u doba brze industrijalizacije i ekonomske ekspanzije koja je često dovodila do protesta zbog loših radnih uvjeta. Žene zaposlene u industriji odjeće i tekstila su javno demonstrirale 8. ožujka 1857. u New Yorku. Tekstilne radnice su protestirale zbog loših radnih uvjeta i niskih plaća. Demonstracije je rastjerala policija. Te iste žene su osnovale sindikat dva mjeseca kasnije.
Protesti 8. ožujka događali su se i sljedećih godina, od kojih je najpoznatiji bio 1908. godine kada je 15.000 žena marširalo kroz New York tražeći kraće radno vrijeme, bolje plaće i pravo glasa. Godine 1910. prva međunarodna ženska konferencija bila je održana u Kopenhagenu u organizaciji Socijalističke Internacionale te ustanovila ‘Međunarodni dan žena’ na prijedlog slavne njemačke socijalistice Clare Zetkin.

Dan žena danas je za mnoge komercijalizirani blagdan, ali on zapravo predstavlja povijesnu borbu koju su žene morale voditi da bi uživale jednaka prava kao muškarci. Dobile su pravo glasa, pravo na obrazovanje, pravo na odabir majčinstva, pravo na obnašanje svih funkcija u društvu te sva temeljna prava osigurana zakonima.
No, iako su se žene uspjele izboriti za određena prava, koja nam se danas podrazumijevaju, situacija je daleko od idealne.
Kako je to biti žena u Hrvatskoj, danas, 107 godina nakon prvog Dana žena?
– Bolje smo obrazovane, a slabije plaćene od muškaraca
– Samo 30% žena je na rukovodećim pozicijama u tvrtkama
– Uz posao, čak 83% žena obavlja i sve kućanske poslove
– Žene su često žrtve nasilja koje ostaje nekažnjeno
– Žene čine većinu u ukupnom broju nezaposlenih – 54%
– Zaposlenoj ženi tjedno ostaje 26 slobodnih sati, a muškarcu 50 sati
Dan žena podsjeća nas na težak put, ali i velike uspjehe svih žena koje su svojim zalaganjima doprinijele i omogućile ostvarenju tih postignućima, no treba imati na umu kako predstoji još puno elementa koje treba ispuniti kako bi se postigla toliko priželjkivana stvarna ravnopravnost između spolova.

Neka nam Međunarodni dan žena bude podsjetnik na sve ono što su naše prethodnice učinile kako bismo mi danas bile tu gdje jesmo, ali neka nam bude i poticaj da nastavimo raditi na unapređenju ženskih prava i damo svoj doprinos za generacije žena koje dolaze.

 

no images were found