web1Javnom akcijom, 08.03.2016. godine na Trgu bana Josipa Jelačića, udruga S.O.S. Virovitica obilježila je Međunarodni dan žena. Sudjelovanjem na akciji svoju podršku svim ženama pružili su i predstavnici/ce Povjerenstva za ravnopravnost spolova Virovitičko-podravske županije te Međuresorni županijski tim za borbu protiv nasilja nad ženama.

web2

Javnom akcijom, 08.03.2016. godine na Trgu bana Josipa Jelačića, udruga S.O.S. Virovitica obilježila je Međunarodni dan žena. Sudjelovanjem na akciji svoju podršku svim ženama pružili su i predstavnici/ce Povjerenstva za ravnopravnost spolova Virovitičko-podravske županije te Međuresorni županijski tim za borbu protiv nasilja nad ženama.

Tom prigodom obilježena je borba za dostojanstvo i ravnopravnost žena kao i za oslobođenje u pogledima radničkog iskorištavanja te eksploatacija svih vrsta.

Dan žena prvi puta je obilježen 28.02.1909. godine u SAD-u kao rezultat loših radnih uvjeta žena, diskriminacije i neravnopravne uloge u društvu. Nakon toga se počeo obilježavati diljem svijeta 08.03. u znak protesta u New Yorku kada je radi svojih prava i boljih uvjeta rada marširalo 15.000 žena., da bi ga Ujedinjeni narodi 1975. godine, koja je ujedno bila i proglašena Međunarodnom godinom žena, službeno proglasio Međunarodnim danom žena.

Organiziranjem demonstracija i zahtjevima za kraćim radnim vremenom, boljim plaćama te pravom glasa, žene su započele svoju borbu u ostvarivanju svojih temeljnih ljudskih prava te prava kojima bi se izjednačili s pripadnicima muškog spola. Više od stotinjak godina borba se i dalje nastavlja. Iako je učinjen golemi iskorak u pogledu ravnopravnosti, prava glasa te socijalnom, političkom i ekonomskom osnaživanju žena, pokazatelji i dalje nemilosrdno ukazuju na diskriminatorne faktore kojima su i današnje žene okružene kao i na razne oblike nasilja koji se vrše nad njima. Upravo stoga je važno prije svega podsjetiti kako su prava koja danas žene imaju, bila izborena pa ih valja ne uzimati olako, već zajedničkim naporima utjecati na svijest javnosti kako bi se žene lišilo stigmi i predrasuda te im se osigurala ravnopravna ulogu u društvu. Naglasak treba staviti na zaštitu te prevenciju i suzbijanju svih oblika nasilja nad ženama, a posebice na rodno uvjetovanog nasilja, kao i na iskazivanje solidarnosti prema svim ženama žrtvama nasilja širom svijeta te pri tom ukazivati na važnost uključivanja relevantnih dionika kako bi se na svim razinama sustavno djelovalo u borbi proziv nasilja nad ženama kao jednog od oblika kršenja ljudskih prava.

Iako nas taj dan podsjeća na težak put, ali i velike uspjehe svih žena koje su svojim zalaganjima doprinijele i omogućile ostvarenju tih postignućima, treba imati na umu kako predstoji još puno elementa koje treba ispuniti kako bi se postigla toliko priželjkivana stvarna ravnopravnost između spolova.