Generalna skupština Ujedinjenih naroda 2000. godine proglasila je 12. kolovoz  Međunarodnim danom mladih. Obilježavanje međunarodnog dana mladih svake godine ima istaknutu neku temu. Ovogodišnja tema je pridruži se Putu do 2030. godine: iskorjenjivanje siromaštva i postizanje održive proizvodnje i potrošnje! Svake godine 12. kolovoza obilježava se  kako bi se promovirao aktivizam mladih, te prepoznali napori i akcije mladih širom svijeta koje doprinose pozitivnim promjenama, razvoju i ekonomskoj dobiti zajednica, i šireg društva.

Dana 12.08.2020. godine u vremenu od 10.00 do 12.00 sati ispred Gradske knjižnice i čitaonice Virovitica, članice udruge S.O.S. Virovitica i članovi Kluba mladih Virovitica, javnom akcijom obilježili su Međunarodni dan mladih.

Kroz ovu aktivnost  nastojali smo  podići svijest  građana i mladih o potrebi i važnosti uključivanja mladih u društvene i političke procese  te preuzimanju uloge aktivnog  građanina u svim segmentima društva. Aktivna uloga mladih potrebna je  kako u  detektiranju  tako i u iznalaženju rješenja  za uočene probleme   zajednice. Samo zajedničkim i aktivnim djelovanjem možemo napraviti promjenu  i  izgraditi društvo ugodno za život svih nas.

Javna akcija  organizirana je u sklopu projekta ”Iskoristi svoje potencijale!“  koji ima za cilj poticati mlade na području Virovitičko-podravske županije za preuzimanje uloge aktivnog građanina u rješavanju pojedinih društvenih problema, kojeg financira Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, a provodi se u partnerstvu s Klubom mladih Virovitica. Kroz projekt mladi imaju prilike sudjelovati na raznim edukacijama kako bi ojačali vlastite kapacitete te povećali motiviranost i interese  za aktivnije uključivanje u život lokalne zajednice.