akcijaweb1

Udruga S.O.S. Virovitica obilježila je Europski dan borbe protiv trgovine ljudima javnom akcijom koja se održala u petak, 18.10., ispred Gradske knjižnice i čitaonice Virovitica u periodu od 10-12 sati. Europski dan borbe protiv trgovanja ljudima obilježava se od 2007. godine kada ga je proglasila Europska komisija uz preporuku Europskog parlamenta s ciljem jačanja svijesti javnosti o problemu trgovine ljudima.akcijaweb2

 

Udruga S.O.S. Virovitica obilježila je Europski dan borbe protiv trgovine ljudima javnom akcijom koja se održala u petak, 18.10., ispred Gradske knjižnice i čitaonice Virovitica u periodu od 10-12 sati. Europski dan borbe protiv trgovanja ljudima obilježava se od 2007. godine kada ga je proglasila Europska komisija uz preporuku Europskog parlamenta s ciljem jačanja svijesti javnosti o problemu trgovine ljudima.

Na javnoj akciji dijeljen je promotivni materijal i putem direktnog kontakta s građanima nastojalo ih se upoznati s ovom problematikom te ukazati im da se to događa i u našem društvu. Na ovakav način javnost je informirana o veličini i važnosti problema trgovine ljudima što predstavlja važan korak u prevenciji i borbi protiv najgrubljeg oblika kršenja ljudskih prava – trgovini ljudima.

Trgovina ljudima, za koju se ustalio engleski naziv trafficking, je jedan od najgorih zločina našeg doba i jedan od najgrubljih oblika kršenja ljudskih prava, ono predstavlja najraširenije moderno ropstvo 21. stoljeća i jedan je od najvećih problema s kojima se susreću policije i vlade diljem svijeta.

Prema službenoj evidenciji žrtava trgovine ljudima koju vodi Ministarstvo unutarnjih poslova od 2002. godine (od kada se i vodi službena evidencija) do polovice 2013. godine zabilježeno je 120 identificiranih žrtava na području Republike Hrvatske.

Globalni indeks ropstva koji je objavila australska organizacija Walk Free Foundation, a koji obuhvaća 162 zemlje, pokazuje da 29,8 milijuna osoba diljem svijeta živi u nekom obliku suvremenog ropstva – dužničkom ropstvu, prisilnom braku i radu i sl. Prema tom indeksu u  Hrvatskoj 15.346 osoba živi u ropstvu što nas kao zemlju svrstava na 61. mjesto.

U Hrvatskoj je uspostavljena i besplatna S.O.S. telefonska linija za žrtve trgovanja ljudima na broju 0800 77 99 koja radi svakim danom od 10-18h putem koje se mogu dobiti informacije, pomoć i podrška, te prijaviti slučajevi za koje se sumnja da su trgovina ljudima.