Kako bi se ukazalo na važnost prevencije organiziran je cijeli niz događanja povodom 1.12. Svjetskog dana borbe protiv AIDS-a. Aktivnosti su počele uličnom akcijom 1.12. od 9 – 11 sati ispred Gradske knjižnice i čitaonice Virovitica gdje su se građanima dijelili promotivni materijali i iznosile informacije vezane uz prevenciju HIV-a, ali i drugih spolno prenosivih bolesti. Kako bi se ukazalo na važnost prevencije organiziran je cijeli niz događanja povodom 1.12. Svjetskog dana borbe protiv AIDS-a. Aktivnosti su počele uličnom akcijom 1.12. od 9 – 11 sati ispred Gradske knjižnice i čitaonice Virovitica gdje su se građanima dijelili promotivni materijali i iznosile informacije vezane uz prevenciju HIV-a, ali i drugih spolno prenosivih bolesti.

Također, veliki naglasak je stavljen na destigmatizaciju HIV oboljelih. Naime, tri su načina prenošenja HIV-a: nezaštićenim spolnim odnosom, kontakt s krvi zaražene osobe i s majke na dijete. Svi ostali socijalni kontakti s HIV zaraženom osobom ne mogu prenijeti virus, kao što se ne prenosi ni putem vode, zraka ili insekata. Kako bi se zaštitili važno je prvenstveno voditi računa o odgovornom ponašanju prilikom spolnog odnosa. Upravo iz tog razloga građanima su se, osim promotivno informativnih letaka, dijelili i prezervativi.

Prvotno su reakcije bile iznenađenje, ali kada im je objašnjeno što radimo svi su pozitivno reagirali i rekli da im je drago što se napokon o ovome problemu javno progovara.

Nastavak događanja bio je u ugostiteljskim objektima Virovitičko-podravske županije tijekom 1.,2. i 3.12 i to u gradu Virovitici: „Barcode caffe“, „Mount Everest“, „Boom“, „Ana“, „Music Club“ i „Monte Cristo“, Orahovici: „Blues“, Slatini: „Haustor“ i Pitomači: „Tena“ i „Srk“.

Kako bi se aktivnosti što uspješnije provele ostvarena je suradnja s udrugama Klub mladih Pitomača, Krik Slatina i P.A.U.K. Orahovica a veliku zahvalu za ostvarenje ovih aktivnosti zaslužuju i brojni volonteri koji su sudjelovali u programu.

Da bi se obuhvatilo područje cijele županije, osim donatora Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi, od velike pomoći bio je i sponzor Primeros.

no images were found