2

U sklopu obilježavanja Međunarodnog dana tolerancije udruga S.O.S. Virovitica će u ponedjeljak 17.11.2014. godine u periodu od 10.00-12.00 sati na Trgu bana Josipa Jelačića (ispred Gradske knjižnice i čitaonice Virovitica) održati uličnu akciju prilikom koje će se građanima dijeliti promotivni materijali i informacije vezane uz udomiteljstvo, važnost poštivanja i uvažavanja različitosti za izgradnju kulture nenasilja.1

U sklopu obilježavanja Međunarodnog dana tolerancije udruga S.O.S. Virovitica će u ponedjeljak 17.11.2014. godine u periodu od 10.00-12.00 sati na Trgu bana Josipa Jelačića (ispred Gradske knjižnice i čitaonice Virovitica) održati uličnu akciju prilikom koje će se građanima dijeliti promotivni materijali i informacije vezane uz udomiteljstvo, važnost poštivanja i uvažavanja različitosti za izgradnju kulture nenasilja.

Akcija se održava u sklopu projekta „Djeca svojih postupaka“ koji financira Ministarstvo socijalne politike i mladih, a provodi se u partnerstvu s Centrom za socijalnu skrb Virovitica. Cilj projekta je izgradnja kulture nenasilja poticanjem pozitivnih oblika ponašanja kod djece i mladih i jačanjem kompetencija za odgovorno roditeljstvo u Virovitičko-podravskoj županiji.

Međunarodni dan tolerancije obilježava se 16.11. na prijedlog Opće skupštine Ujedinjenih naroda 1996. godine kada su sve članice Ujedinjenih naroda pozvane da tim danom pokažu spremnost da iskažu razumijevanje i prihvaćanje svih članova društva koji su drugačiji od većine, što ujedno nalaže i Deklaracija o principima tolerancije, potpisana od strane članica 16.11.1995.

Prema UNESCO-voj definiciji, tolerancija je poštivanje, prihvaćanje i uvažavanje bogatstva različitosti. Temelji se na znanju, otvorenosti, komunikaciji i slobodi mišljenja, savjesti i uvjerenju te predstavlja harmoniju u različitostima. Osim podsjećanja na važnost tolerancije u društvu, tim danom nastoji se ukazati na brojne međunarodne dokumente iz područja ljudskih prava kao što je Konvencija o ukidanju svih oblika rasne diskriminacije, Konvencija o uklanjanju svih oblika diskriminacija žena, Konvencija o sprječavanju i kažnjavanju zločina genocida, Međunarodni pakt o građanskim i političkim pravima te brojna druge kojima imperativ nije samo promicanje tolerancije, nego pravni i politički okvir za razvijanje kulture mira.