U sklopu projekta ”Iskoristi svoje potencijale”* koji provodi udruga S.O.S. Virovitica u partnerstvu s Klubom mladih Virovitica 17.06.2020. godine u Velikoj vijećnici Virovitičko-podravske županije s početkom u 10.00 sati održana je edukacija za mlade pod nazivom ”Mladi i volonterstvo”

Edukaciju su održali predstavnici Volonterskog centra Osijek, Nikica Torbica i Bruno Koić

Ovom edukacijom otvorena je mogućnost mladima da povećaju svoja znanja o načinima za  aktivno uključivanje u život lokalne zajednice te kako organizirati i provesti volontersku akciju sukladno uočenim potrebama zajednice u kojoj žive.

 

Sudionici edukacije bili su predstavnici udruga mladih, predstavnici Savjeta mladih Virovitičko-podravske županije i Grada Virovitice , te mladi koji još nisu uključeni u nijedan oblik organizacije mladih.

Kroz jedan dio teorijskog izlaganja i veći dio interaktivnog  rada u manjim grupama i plenumu sudionici su na jedan zanimljiv i neposredan oblik učenja dobili mnoštvo novih saznanja i alata kako aktivno promišljati, osmisliti i napraviti plan aktivnosti za konkretnu aktivnost u svojoj zajednici.

Neke od tema i informacija koje su obrađene u teorijskom i plenarnom radu: što to jeste volonterstvo ,važnost aktivizma za mlade,participacija mladih u društvu,mogućnostima i stvarnom sudjelovanju mladih u demokraciji te rezultatima istraživanja o mladima (FES 2018./2019.). zakonu o volontiranju, dobrobitima volonterstva, etičkom kodeksu, vrstama volontiranja te o organizacijama koje su organizatori volontiranja.

Drugi dio edukacije odvijao se u interaktivnim radionicama i manjim grupama gdje se radilo na konkretnim primjerima aktivnog uključivanja volontera u rješavanje uočenog problema u zajednici kroz osmišljavanje ideje,razradu plana uključivanja i motiviranja građana za volontiranje u točno određenoj akciji.

Svi sudionici  iskazali su  zadovoljstvo temom i predavačima.

*Projekt „Iskoristi svoje potencijale!“ jednogodišnji je projekt  koji financira Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, a provodi ga udruga S.O.S. Virovitica u partnerstvu sa Klubom mladih Virovitica. Cilj projekta je poticanje mladih na području Virovitičko-podravske županije za preuzimanje uloge aktivnog građanina u rješavanju pojedinih društvenih problema.