hivSvjetski dan borbe protiv AIDS-a obilježava se od 1988. godine na inicijativu Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) svake godine prvog dana mjeseca prosinca. Namjera koja se ovim danom nastoji ispuniti jest podizanje svijesti javnosti o toj bolesti kako bi se smanjila diskriminacija oboljelih, iskazala solidarnost s oboljelima i njihovi obiteljima te skrenula pažnja na sve opasnosti koje mogu biti posljedica rizičnog ponašanja.

hiv

Svjetski dan borbe protiv AIDS-a obilježava se od 1988. godine na inicijativu Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) svake godine prvog dana mjeseca prosinca. Namjera koja se ovim danom nastoji ispuniti jest podizanje svijesti javnosti o toj bolesti kako bi se smanjila diskriminacija oboljelih, iskazala solidarnost s oboljelima i njihovi obiteljima te skrenula pažnja na sve opasnosti koje mogu biti posljedica rizičnog ponašanja.

Prema procjenama Svjetske zdravstvene organizacije i Zajedničkog programa UN-a za borbu protiv HIV/AIDS-a (UNAIDS), trenutno u svijetu živi oko 34 milijuna ljudi zaraženih HIV-om. Po njihovim procjenama godišnje se HIV-om u svijetu zarazi oko 2,5 milijuna osoba, dok ih oko 2 milijuna umre od AIDS-a.

U Hrvatskoj je prema podacima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) od prvog registriranog bolesnika AIDS-a 1985. do kraja 2013. zabilježeno 1102 osoba zaraženih HIV-om, od kojih je 420 oboljelo od AIDS-a. U tom vremenskom periodu je od AIDS-a je u RH umrlo 176 osoba. Na području Hrvatske testiranje se može izvršiti u 10 državnih klinika i zavoda koji se nalaze u Zagrebu, Dubrovniku, Osijeku, Puli, Rijeci, Slavonskom brodu, Splitu i Zadru i u 10 privatnih poliklinika koje se sve nalaze u Zagrebu i Check Pointu HuHiva koji se, također, nalazi u Zagrebu. Po broju osoba kojima je dijagnosticirana HIV infekcija, Hrvatska spada u zemlje s niskim rizičnim faktorom, ali unatoč tome godine 2011. i 2012. godišnji broj novootkrivenih slučajeva AIDS-a je malo veći nego prethodnih godina.