U periodu od 14. veljače do 26. travnja 2007. godine provođene su aktivnosti prevencije i edukacije pod nazivom «Nauči reći i reci ne nasilju». Projekt je provođen s učenicima i roditeljima u OŠ Gradina i OŠ Suhopolje.

U periodu od 14. veljače do 26. travnja 2007. godine provođene su aktivnosti prevencije i edukacije pod nazivom «Nauči reći i reci ne nasilju». Projekt je provođen s učenicima i roditeljima u OŠ Gradina i OŠ Suhopolje. Sudionici radionica dobili su priručnik koji koriste u radu sa vršnjacima. Kao dio projekta provedena je i ulična akcija podjele edukativno-informativnih letaka građanstvu. U radio emisijama slušaoci su upoznati s problemom vršnjačkog nasilja i potaknuti na veće uključenje u rješavanje problema.

Činjenica je da je vršnjačko nasilje sveprisutno u školama, na ulici i svugdje gdje borave djeca i mladi. Podsjećaju nas na to učestale vijesti u novinama, na televiziji i radiju.
Projekt «Nauči reći i reci ne nasilju» odnosio se na prevenciju i suzbijanje vršnjačkog nasilja.
Cilj projekta bio je senzibilizirati i poučiti djecu i mlade, a i širu javnost za uspješno nošenje s tom pojavom.

Učenici predstavnici petih i šestih razreda Osnovnih škola u Gradini i Suhopolju sudjelovali su na radionicama kroz koje su svojim aktivnim sudjelovanjem usvojili potrebna znanja i vještine koje su onda prenijeli kolegama u svojim razrednim odjelima .Naučili su što je nasilje, tko su sudionici nasilja (nasilnik, žrtva i promatrač), kako ih prepoznati, kako prestati bit nasilnik, žrtva ili pasivni promatrač. Upoznati su s lancem nasilja i kako se suprotstaviti vršnjačkom nasilju. Učenici su aktivno sudjelovali i na roditeljskim sastancima u svojim školama gdje su prikazali roditeljima djelić stečenih znanja na radionicama. U provedenim anketama učenici i roditelji izrazili su zadovoljstvo provedenim radionicama i roditeljskim sastancima te želju za proširenjem suradnje.

U radio emisijama na Županijskom radiju Virovitica slušaoci su upoznati sa sadržajem projekta, senzibilizirani su za potrebu rješavanja te pojave i upućeni kako joj se uspješno suprotstaviti.

Informativno-edukativnom akcijom podjele letaka «Reci ne nasilju» javnost je potaknuta na aktivno uključivanje u prevenciju i suzbijanje nasilja među vršnjacima.

Ova je akcija naš doprinos unapređenju kvalitete života djece i mladih te njihovih roditelja putem miroljubivog rješavanja nesuglasica i sukoba do kojih dolazi u svakodnevnim situacijama.

Projekt je provođen uz financijsku potporu Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa.