Djeca se trebaju učiti pravilno izraziti svoje potrebe, zadovoljiti ih na neke prihvatljivije načine osim priklanjanju normama grupe koja ih potiče na korištenje nekih legalnih droga.
Suočeni sa ovom problematikom odlučili smo se na provođenje projekta «Kroz život bez ovisnosti» u osnovnim područnim školama: Koriji i Podgorju; odobren od Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi.

Projekt je zamišljen kao preventivni program namijenjen djeci od 7 – 10 godina kojim se kroz radionice, igre i edukativane sadržaje ukazuje na alternativne načine zadovoljavanja potreba djece ciljane dobi kako bi im pravodobno ukazali na opasnosti uzrokovane ovisnostima (cigarete i alkohol). Na satima razredne nastave provodimo radionice na kojima se obrađuju teme prilagođene dječjoj dobi s naglaskom na preventivni program borbe protiv ovisnosti.
Cilj nam je ovim aktivnostima podučiti djecu da ima drugačijeg načina zadovoljavanja potreba za prihvačenošću društva – nego uz korištenje droga (alkohol i cigarete koje su najčešće ovisnosti ciljane populacije), te ih potaknuti da javno pokažu svoj stav i da se bore za njega. Projekt je upotpunjen dvjema akcijama – podjelom letaka o zabrani prodaje alkohola i cigareta u trgovinama i ostalim javnim prostorijama te akcijom izložbe dječjih pisama i crteža povodom Međunarodnog dana nepušenja 31.05.2007.
Mladi ne znaju na druge načine pokazati svoju pripadnost društvu, pa se prepuštaju konformizmu, i to je najčešće pravi razlog konzumacije alkohola ili cigareta među mladima u našoj lokalnoj sredini. Djeca se trebaju učiti pravilno izraziti svoje potrebe, zadovoljiti ih na neke prihvatljivije načine osim priklanjanju normama grupe koja ih potiče na korištenje nekih legalnih droga. Drugi veliki problem je i u činjenici da, iako je izglasan zakon zabrane točenja alkohola ili prodaje cigareta maloljetnicima, on najčešće nije poštivan (zbog želje za profitom) čime se povećava dostupnost ove dvije droge maloljetnim osobama.
Očekujemo da će se nakon provedenog projekta povećati broj mladih koji u početcima svojih života stvaraju negativan stav spram bilo koje vrste ovisnosti, te djeluju na svoje vršnjake osviješćujući im loše strane ovisnosti, te svojim primjerom pokazuju da postoje i drugi – bolji načini zadovoljavanja svojih potreba osim ovisnosti.