Ovo Valentinovo Udruga S.O.S. Virovitica pridružila je Viroviticu globalnom pokretu  „Milijarda ustaje“. Ovo je najveća masovna akcija koja ima za cilj okončanje nasilja nad ženama. Kampanja, koja je pokrenuta na Valentinovo 2012. godine, započela je kao poziv na akciju temeljen na statističkim podatcima da će jedna od tri žene na planeti biti pretučena ili silovana tijekom svog života. Nakon, 12 godina i dalje se susrećemo s takvim problemima. Pomaci su napravljeni i to nam pokazuje da naša borba nije uzaludna, ali čeka nas još puno posla.

Problem nasilja nad ženama neodvojiv je od šireg društvenog konteksta te je povezan s različitim drugim društvenim problemima. Tako je ovogodišnja tema ove akcije „Ustani za slobodu“. Ova tema podsjeća nas na kontinuirano uskraćivanje slobode i ljudskih prava – silovanja, mržnju, ubijanja, diskriminaciju, eksploataciju, zlostavljanje, ratove, podjele, okupacije i kontrolu. Kontrolu nad našim tijelima, umovima i resursima.

Više nego ikad, potrebno je da ustanemo za slobodu. Potrebno je da budemo solidarne jedne s drugima, zauzmemo se za mir, suosjećanje, povezanost i zajednicu. Prema riječima Fannie Lou Hamer „Nitko od nas nije slobodan dok sve nismo slobodne“! Činjenica da se „Milijarda ustaje“ obilježava na Dan zaljubljenih govori nam o važnosti brige i suosjećanja za druge te nas podsjeća da ljubav ne boli, ne čini nas slabima, tihima i uplašenima. Ljubav je sloboda, povjerenje i sigurnost.

Javna akcija koju je organizirala Udruga S.O.S. Virovitica održala se 14.02.2024. godine ispred Gradske knjižnice i čitaonice u vremenu od 10:30 do 12 sati. Građankama i građanima su dane informacije o pokretu, podijeljeni su im informativni materijali te su imali priliku na kreativan način izraziti svoju podršku nenasilju i životu u slobodi. Javnu akciju podržao je i Županijski tim za sprečavanje i borbu protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji te Povjerenstvo za ravnopravnost spolova Virovitičko-podravske županije.