Dana 18.05.2023.godine u vremenu od 10.30 do 12.00 sati udruga S.O.S. Virovitica obilježila je javnom akcijom ispred Gradske knjižnice i čitaonice Međunarodni dan obitelji.

Međunarodni dan obitelji, proglašen od Ujedinjenih Naroda 1994. godine, obilježava se 15. svibnja s ciljem podizanja svijesti o važnosti obitelji i njezine uloge u društvu. UN je obilježavanje Međunarodnog dana obitelji 2023. godine, posvetio temi Demografski trendovi i obitelj(i).

Udruga S.O.S. Virovitica ovom akcijom htjela je ukazati na važnost uloge očeva  u obiteljskom životu.

Prema istraživanju iz 2013. godine, Ureda Unicef-a za Hrvatsku, koji je rađen na temelju uzorka od 1271 majki i 350 očeva, dobiveni podaci prikazuju da samo 7,7 % očeva preuzima sve aktivnosti u brizi djece. Poticanje očeva na veću participaciju u korištenju roditeljskog dopusta, a samim time i ravnopravnije sudjelovanje muškaraca i žena u obiteljskom životu treba biti glavni cilj društva. Uključenost očeva u brigu o djeci doprinosi boljoj kvaliteti života očeva samih – poboljšava njihove odnose, kako s partnericom, tako i djecom, pozitivno utječe na razvoj i mentalno zdravlje djeteta.

Aktivna uključenost očeva u odgoj djeteta i brigu o djetetu, kućanske poslove te ostale aspekte obiteljskog života, važan je čimbenik postizanja rodne ravnopravnosti u roditeljstvu.

*Javna akcija bila je organizirana u sklopu projekta „Tata i ja = prijatelja dva“ kojeg financira Središnji državni ured za demografiju i mlade. Cilj  je promicanje ravnopravnog roditeljstva te stvaranje poticajnog okruženja u kojem roditelji i djeca razvijaju svoj potencijal i ostvaruju zdravo obiteljsko okruženje.