U organizaciji udruga S.O.S.telefon iz Virovitice i „Ženske sobe“ iz Zagreba održan je u Virovitici 09.listopada Okrugli stol na temu:“Potreba za standardiziranim protokolom o postupanju u slučaju seksualnog nasilja“

Na okruglom stolu izlagale su: Irena Sarta- savjetnica u Vladinom uredu za ravnopravnost spolova,
Maja Mamula koordinatorica udruge Ženska soba
Maja Vukmanić, voditeljica centra za žrtve seksualnog nasilja.
Okruglog stola facilitirala je Desa Kolesarić predsjednica udruge S.O.S. telefon,Virovitica

U radu Okruglog stola sudjelovali su predstavnici NVO i institucija koji su svojim djelovanjem direktno ili indirektno uključeni u rad sa žrtvama seksualnog nasilja.
Kroz raspravu došlo se do zaključka da postoji potreba za standardizacijom postupanja u slučaju seksualnog nasilja. Primjena Protokola otvorila bi mogućnost svim segmentima veću učinkovitost u postupanju u slučaju seksualnog nasilja.
Na Okruglom stolu pokrenuta je i rasprava o trenutnim nedostatcima u pojedinim segmentima koji su važni u postupanju u slučaju seksualnog nasilja.
Istaknut je problem malog broja osoba ženskog spola u segmentu Policije koje rade sa žrtvama a koje imaju prve kontakte sa žrtvom, u segmentu zdravstva postoji problem oko prepisivanja terapije od strane ginekologa specijaliste koji to nije u mogućnosti već osobu šalje kod njenog izabranog liječnika gdje ona ponovo mora ponavljati priču o nasilju.
uočen je i problem u segmentu pružanja psihološke pomoći i podrške žrtvama seksualnog nasilja, jer trenutno veliki broj žrtava završava bez upućivanja na takav vid pomoći.
Održavanje okruglog stola omogućila je Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva.

no images were found