Znanajem do promjena-za webPozivamo sve građane na predstavljanje Priručnika za žrtve i svjedoke u kaznenom postupku koje će se održati u četvrtak 10.12.2015. godine u Češkom domu u Virovitici u ulici Matije Gupca 14 s početkom u 18.00 sati.

priručnik

Pozivamo sve građane na predstavljanje Priručnika za žrtve i svjedoke u kaznenom postupku koje će se održati u četvrtak 10.12.2015. godine u Češkom domu u Virovitici u ulici Matije Gupca 14 s početkom u 18.00 sati.

Priručnikom se na razumljiv i jednostavna način nastoje prenijeti korisne informacije o kazneno-pravnom sustavu te tijeku sudskih procesa. S obzirom na veliku količinu zakonodavnih okvira i proceduralnih koraka, osobito je važno žrtvama nasilja kao i svjedocima nasilja koji nisu pravno obrazovani približiti i rasvijetliti razumijevanje tumačenja pojedinih zakona, samog sudskog procesa te protokolarnih postupaka. Ovim priručnikom pokušava se kod žrtava i svjedoka određenog kaznenog djela otkloniti strah od nepoznavanja tijeka sudskog procesa kako bi ih se osnažilo i informiralo o postupcima u slučajevima nasilja te se kod njih stvorilo povjerenje u tijela i institucije nadležne za kazneni progon počinitelja nasilja.

Priručnikom su obuhvaćene četiri cjeline kojima se nastoji obuhvatiti geneza nasilja te proceduralni tijek i tretman u koji su žrtve i svjedoci nekog kaznenog postupka uključeni, a odnose se na Zaštitu žrtava obiteljskog nasilja, kazneni postupak, Zakon o socijalnoj skrbi te informacije koje upotpunjuju i objedinjuju prethodne teme.

Priručnik je tiskan u sklopu projekta ”Znanjem do promjena” kojeg provode udruga S.O.S. – savjetovanje, osnaživanje, suradnja i partnerske organizacije Udruga žena „HERA“ Križevci i Centar za podršku i razvoj civilnog društva „DELFIN“. Cilj projekta je unaprjeđenje sposobnosti OCD-a za pružanje socijalnih usluga i jačanje partnerstva i suradnje civilnog društva s ostalim dionicima koji djeluju u području pružanja socijalnih usluga osobama u nepovoljnom položaju.

SOS VIROVITICA - Zaglavlje JPEG