U Industrijsko-obrtničkoj školi u Slatini i Tehničkoj školi u Virovitici održane su radionice u sklopu projekta „Znam pa me nije strah!“ podržanog od strane Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi.

U Industrijsko-obrtničkoj školi u Slatini i Tehničkoj školi u Virovitici održane su radionice u sklopu projekta „Znam pa me nije strah!“ podržanog od strane Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi

Cilj programa je prevencija HIV-a i destigmatizacija oboljelih od HIV-a.

Radionice koje su namijenjene mladima, učenicima drugih razreda srednjih škola, je vodio Zoran Gorjanac, apsolvent Medicinskog fakulteta u Osijeku. Na radionicama se obradila tema kontracepcije i zaštite spolno prenosivih bolesti kako bi se mlade potaknulo na odgovorno ponašanje prilikom stupanja u seksualni odnos.

Radionicu je prošlo ukupno 154 učenika/ca koji su, prema evaluacijskom upitniku, iskazali veliko zadovoljstvo i potrebu za ovakvim edukacijama i načinom rada i u budućnosti.

Danas se HIV smatra pandemijom 21 stoljeća, globalnim ubojicom koji ne bira dob, spol, nacionalnost, vjeru ili spolnu orijentaciju. Upravo iz razloga što srednjoškolci spadaju u rizičnu skupinu važno je da kada se odluče za stupanje u spolni odnos znaju kako se odgovorno ponesti. Prvenstveno kako bi zaštitili sebe, a samim time i spriječili širenje zaraze.