U sklopu projekta “Centar za podršku, savjetovanje i osnaživanje”, u Tehnološko inovacijskom centru u Virovitici, održane su radionice pod nazivom  namijenjene djelatnicima u zdravstvu, socijalnoj skrbi i školstvu.

Prvu radionicu, koja je održana 24.03.2023. godine, “Prevencija rodno uvjetovanog nasilja i zaštita žrtava” namijenjenu djelatnicima u zdravstvu i socijalnoj skrbi provodile su Lorena Zec, koordinatorica razvojnih aktivnosti i psihologinja u Udruzi SOS Rijeka te pravnica Iva Čatipović, koordinatorica i savjetnica za pravna pitanja u riječkom SOS-u.

Loren Zec prisutnima je govorila  o  oblicima rodno uvjetovanog nasilja s posebnim osvrtom na rijetko prepoznate oblike nasilja dok je Iva Čatipović govrila  pravima žrtava rodno uvjetovanog nasilja. Cilj prve radionice je  bio upoznati sve nazočne što je zapravo rodno uvjetovano nasilje i kako pristupati radu sa ženama žrtvama nasilja, te na koji način možemo istima pružiti podršku i zaštitu.

 

Druga radionica održana je 30.03.2023. pod nazivom “Prevencija rodno uvjetovanog nasilja u kontekstu rada s mladima” koja je bila namijenjena djelatnicima koji rade u sustavu školstva. Radionicu se vodile   Iva Davorija, voditeljica edukativno-preventivnih programa iz Udruge S.O.S Rijeka te pravnica Iva Čatipović, koordinatorica i savjetnica za pravna pitanja iz Udruge S.O.S Rijeka. Cilj radionice je bio upoznati prisutne o nasilju među mladima  te kako ga prevenirati i uočiti.

Projekt se financira iz Europskog socijalnog fonda u financijskom razdoblju 2014. – 2020. putem operativnog programa ”Učinkoviti ljudski potencijali”, a kroz poziv na dostavu projektnih prijedloga ”Osiguravanje sustava podrške za žene žrtve nasilja i žrtve nasilja u obitelji”.