U sklopu projekta „Centar za podršku, savjetovanje i osnaživanje“ , UP 02.2.2.11.0002,koji provodi Virovitičko-podravska županija u suradnji s projektnim partnerom Udrugom S.O.S. Virovitica, a koji se sufinancira iz EU socijalnog fonda u financijskom razdoblju 2014. – 2020. održana je trodnevna edukacija za stručnjakinje i stručnjake koji rade sa ženama žrtvama nasilja i žrtvama nasilja u obitelji u Termama Jezerčica od 17. siječnja do 19. siječnja.

Na edukaciji su sudjelovali predstavnice i predstavnici svih nadležnih tijela, institucija i organizacija civilnoga društva s područja Virovitičko-podravske županije.

Teme koje su obrađene na edukaciji: nasilje u obitelji i specifičnosti u radu sa žrtvama nasilja u obitelji; nasilje nad ženama i rodna neravnopravnost; zakonodavna regulativa; minimalni standardi u pružanju usluga žrtvama nasilja; direktan rad sa žrtvama nasilja; primjena odgovarajućih Protokola.

Prvi dan (17.siječanj 2023.g)  je započeo s informacijama i predstavljanjem projekta Centar za podršku, savjetovanje i osnaživanje“ svim sudionicima, a predstavljanje je provela predsjednica udruge S.O.S. Virovitica, Desa Kolesarić. Udruga je partnerska organizacija u provedbi projekta.  Nakon uvodne riječi, predavanje na temu „Nasilje u obitelji: oblici, dinamika, rasprostranjenost“  održala je  dr.sc. Maja Mamula ispred Ženske sobe. U sklopu predavanja odrađena je i vježba u grupama kako bi se spojili različiti resori i iznijeli svoja iskustva.  Anamaria Drožđan-Kranjčec, mag.iur., je zatim  održala predavanje  o prijavljivanju nasilja u obitelji – odnos institucija prema prijavi nasilja u obitelji – problematika sekundarne viktimizacije. Dan je završen  pitanjima, diskusijom svih sudionika te sažimanjem dana.

Drugi dan (18. siječanj 2023.g.) je bio rezerviran za zakonodavnu regulativu – nacionalna i međunarodna regulativa nasilja  obitelji. Izlaganje je održala  odvjetnica Sanja Bezbradica Jelavić. Tijekom svoga izlaganja, predavačica se osvrnula na izvore prava,  Rezoluciju o posljedicama nasilja koje vrše partneri u intimnim vezama i prava skrbništva po žene i djecu, Kazneni zakon, mjere opreza prema djetetu te primjere dobre prakse između institucija. Dan je završen uz izlaganje  Anamarie Drožđan-Kranjčec, mag.iur. koja je govorila o sustavu podrške u RH i zaštiti prava žrtava.

Treći dan (19. siječanj 2023.g.) pridružila nam se  Paula Bogović, psihologinja  i psihoterapeutkinja ispred udruge UZOR.  Zadnji dan temeljio se na primjerima iz prakse rada Skloništa za žene i djecu žrtve nasilja u obitelji i na potrebama žrtava koje su proživjele nasilje.

Edukacija je završena evaluacijom treninga i podjelom potvrda o sudjelovanju.

Svi sudionici su aktivno sudjelovali u raspravama i grupnim vježbama.