Udruga SOS Virovitica 20. studenoga 2023. u 11 sati održala je javnu akciju „Sigurnost i povjerenje za žene“ kao dio akcije Ženske mreže Hrvatske koja se održala u 16 gradova u Republici Hrvatskoj.

Slučaj ubojstva Mihaele Berak pokazao je nefunkcioniranje sustava u zaštiti žena od rodno uvjetovanog nasilja na svim razinama. Cijeli niz propusta u postupanju policije dobro je poznat javnosti. U javnost su plasirane pogrešne kvalifikacije ovog teškog ubojstva, prvo kao samoubojstvo, potom nesretni slučaj prilikom provjere oružja. Posebnu zabrinutost u javnosti, a s obzirom na iznesene okolnosti slučaja izaziva činjenica da je okrivljeniku uopće bilo dopušteno raditi u policiji i nositi oružje. Ovaj slučaj ukazuje na probleme s postojećim zakonskim rješenjima, kao i trenutnim prijedlogom Vlade RH u proceduri, a vezano za sankcioniranje femicida.

Postojeće politike i zakoni ne štite žene od nasilja. Policija ne štiti žene od nasilja. Državne institucije ne štite žene od nasilja. To dovodi do eskalacije nasilja i u konačnici do ubojstava žena. Simboličkom javnom akcijom „Sigurnost i povjerenje i za žene“ tražimo od Hrvatske države da preuzme odgovornost i poduzme konkretne korake za zaštitu žena od nasilja.

Ovo su naši zahtjevi:

  1. Donošenje zakona koji će regulirati sve oblike nasilja nad ženama, uključujući femicid i staviti sankcioniranje nasilja nad ženama isključivo u kaznenu sferu;
  2. Donošenje Nacionalne strategije koja uključuje sve oblike nasilja nad ženama, u skladu s Istanbulskom Konvencijom i s predviđenim sredstvima za provedbu u državnom proračunu;
  3. Uvođenje novog kaznenog djela femicida kao ubojstva žene zbog njenog roda;

Strože procedure za procjenu policijskih službenika te zabranu nošenja oružja izvan dužnosti.

 

Fotografije: Iva Barčan (icv.hr)