U sklopu projekta ““Odgovoran, ponosan i zadovoljan roditelj = Sretna obitelj” održali smo, 14.travnja  2022. godine, 10. online radionicu Kako se osjećati dobro u svojoj koži i novoj ulozi?  putem aplikacije Google meet.

 

Roditeljstvo je jedna od najljepših, ali često i najzahtjevnijih te najodgovornijih uloga koju pojedinac može imati.

Pogotovo je važan subjektivan doživljaj roditeljstva koji ima važnu ulogu u djetetovu razvoju:

  • roditeljsko zadovoljstvo,
  • zahtjevi i stres roditeljske uloge te
  • osjećaj roditeljske kompetencije

Roditeljski stres i osjećaj nekompetentnosti pridonosi osjećaju nesigurnosti u roditeljskoj ulozi.

Zaštitni čimbenici u subjektivnom doživljaju i prilagodbi roditeljstvu – potpora bračnog partnera, percepcija vlastitog uspjeha u ulozi roditelja, percepcija uspješnog odnosa dijete – roditelj, očuvano fizičko i mentalno zdravlje, ekonomska i vremenska sigurnost.

Neki od rizičnih čimbenika za slabiju prilagodbu na roditeljstvo mogu biti loši odnosi s bračnim partnerom, usamljenost, osjećaj roditeljske nekompetencije, depresija, anksioznost te anksioznost vezana za dijete.

Uloga roditelja nije konstantno animiranje vlastite djece. Roditelji trebaju vrijeme za sebe, ne treba im se zbog te potrebe nabijati osjećaj grižnje savjesti – potrebno je normalizirati otvoren razgovor o potrebama svakog od članova naše obitelji te normalizirati odgoj u kojem je roditelj onaj koji postavlja strukturirane granice unutar kojih su određena ponašanja dozvoljena ili nisu dozvoljena – jačanje samopouzdanja povjerenjem da mogu donijeti neke svoje odluke, ali da pritom i snose odgovornost za svoja ponašanja.

 

Radionicu je vodila Nives Ivoš, mag.psych.

*Projekt „Odgovoran, ponosan i zadovoljan roditelj = Sretna obitelj“ jednogodišnji je projekt  kojeg financira Središnji državni ured za demografiju i mlad , a provodi ga udruga S.O.S. Virovitica. Cilj projekta je unaprijediti roditeljske kompetencije  sadašnjih i budućih roditelja u Virovitičko-podravskoj županiji kroz edukaciju, podršku i  osnaživanje u razumijevanju roditeljskih uloga