Dana 15. svibnja 2024. godine u Gradskoj knjižnici i čitaonici u Virovitici održan je okrugli stol na temu „Ravnoteža odgoja: Ravnopravno prema budućnosti“ kojeg je udruga S.O.S. Virovitica organizirala u sklopu projekta „SuperTata“.

Na okruglom stolu izlagale su voditeljica Područne službe Virovitičko-podravska pri Obiteljskom centru Sandra Matošina Borbaš, suosnivačica udruge Delfin i ravnateljica Doma za starije i nemoćne Ljudevite pl. Janković Marina Vulinović, voditeljica projekta Daniela Pecolaj te predsjednica udruge S.O.S. Virovitica Desa Kolesarić.

 

Na samom početku sve nazočne pozdravila je voditeljica projekta Daniela Pecolaj te je predstavila projekt „SuperTata“. Voditeljica Područne službe Virovitičko-podravska pri Obiteljskom centru Sandra Matošina Borbaš govorila je o društvenim promjenama i njihovom utjecaju na roditeljstvo, kako različita rodna socijalizacija može utjecati na odgoj djece te utjecaju ravnopravnog roditeljstva na razvoj djece.

Suosnivačica udruge Delfin Marina Vulinović podijelila je perspektive iz svog dugogodišnjeg iskustva rada u Hrvatskom zavodu za socijalni rad i važnost institucija u ostvarivanju ravnopravnog roditeljstva. Na kraju je predsjednica udruge S.O.S. Virovitica, Desa Kolesarić, istaknula i važnost svake pojedinke i svakog pojedinca u poticanju i ostvarivanju ravnopravnog roditeljstva te se osvrnula na pozitivne zakonske propise koji potiču aktivno očinstvo.

Ravnopravnost je nužna kako bismo stvorili pravednije i slobodnije društvo te djelovali za dobro svih osoba, a pogotovo djece. Ravnomjerna raspodjela kućanskih poslova i brige za obitelj uvelike doprinosi stvaranju ravnopravnijeg društva i zato je projekt „SuperTata“ nastao s ciljem doprinosa razvoju pozitivnog roditeljstva promicanjem ravnomjerne raspodjele kućanskih i roditeljskih obveza. Projekt se provodi uz financijsku podršku Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade, a projektne aktivnosti provodi Udruga S.O.S. Virovitica i partnerska organizacija Centar za podršku i razvoj civilnog društva „DELFIN“.