Povodom Nacionalnog dana borbe protiv nasilja nad ženama*, udruga S.O.S. Virovitica održala  je 22.09.2020. godine u vremenu od 10 do 12 sati ispred Gradske knjižnice i čitaonice Virovitica javnu akciju podjele promotivnih materijala i informiranja građana.

Obiteljsko nasilje i nasilje nad ženama  jedan od najtežih oblika kršenja ženskih  ljudskih prava. Obiteljsko nasilje je rodno uvjetovano nasilje jer najčešće žrtve tog nasilja su  žene i to samo zato što su žene. Na jedno prijavljeno obiteljsko ide 10 neprijavljenih što govori  da je to nasilje obavijeno velom šutnje,a razlozi za to su višestruki od ekonomske ovisnosti o nasilniku, straha za sebe i djecu, srama od osude bližnjih i okoline,te još uvijek nedovoljne podrške žrtvama kada odluče prekinuti nasilnu vezu.

U svom izvješću o radu  za 2019.godinu Pravobraniteljice za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić, iznosi podatak  o ubojstvu  13 žena, što je  5 žena  više nego 2018.godine. Njih 11 ubili su bliski ljudi, od kojih su sedmorica bili supruzi, izvanbračni partneri i partneri.  Najveći broj ubojstava,  oko 40 posto, događa se nakon što žene najave odlazak iz kuće, odnosno razvod ili prekid veze. Većina žrtva, kao i njihovih ubojica, srednjeg su materijalnog statusa.

Jedan od koraka borbe protiv nasilja nad ženama je osvještavanje javnosti o učestalosti nasilja te važnosti njegova suzbijanja za cjelokupnu zajednicu. Nasilje ostavlja dugotrajne fizičke i psihičke posljedice kako na žrtvu tako i na društvo u cjelini i zato je važno raditi na prevenciji i suzbijanju nasilja u svim segmentima društva, a žrtvama pružiti potrebnu pomoć i podršku kako se ne bi osjećala sama i nesigurna kada odluči izaći iz nasilnog odnosa.

Udruga S.O.S. Virovitica od samog osnutka 2000. godine ima SOS liniju za pomoć i podršku ženama žrtvama nasilja i razne vrste direktnog savjetovališta te potičemo žene koje proživljavaju bilo koji od oblika nasilja da nam se obrate svakim radnim danom od 8 – 20 sati putem telefona 033 721 500.

 

 

 

*Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama, 22. rujna, obilježava se, prema odluci Hrvatskoga sabora, od 2004. godine u spomen na tragičan događaj koji se dogodio 22. rujna 1999. godine kada je na zagrebačkom Općinskom sudu, tijekom brakorazvodne parnice, Mato Oraškić ubio svoju suprugu Gordanu Oraškić i njezinu odvjetnicu Harju Prohić te sutkinju Ljiljanu Hvalec, a teško ranio zapisničarku Stanku Cvetković.